Zdravim vas, chtela bych se zeptat na nasledujici: 1)je mi uz 32 a chceme otehotnet, jsem uz rizikova? 2) jsem cca 6 let po mozkove mrtvici (slaba, bez nasledku) Muzu mit v tomto pripade "predepsany" cisarsky rez? Nasleduje dotaz c.3) diky CMP mi zjistili maly PFO rodila nektera z vas s touto diagnozou prirozene? Bojim se, ze to diky tomu neudycham, ze omdlim nebo neco horsiho. Dekuji
Po cmp rozhodně riziková jste. Měli by vás více hlídat, pravděpodobně budete počítá fraxiparin nebo něco podobného. U klasického porodu je riziko že by se mohl tlakem utrhnout další případný trombus. Ale zase po operaci ke větší riziko že by se nějaký mohl vytvořit. Ale viděla jsem i klasicky porod po cmp s hemiparezou.
@wafina rizikovým věkem matky se dle lékařů bere nad 35 let. Ale už nad 30 to může ovlivnit vyhodnocování výsledků testů (ta křivka u toho grafu po 30. roku matky začne hodně stoupat myslím).
Každopádně jak je psáno nade mnou, primárním bude cmp - určitě se budou dle toho lékaři orientovat a řídit ohledně budoucího porodu. 6 let je poměrně delší doba, ale záleží jaký je Váš aktuální stav.
Přeji klidné a zdravé těhotenství!! 🍀
@emamaira tak ona jedna věc je dnešní trend - nebo prostě většinovost - a druhou věcí je ta fyziologická stránka 🙂)
@emamaira no to je bohužel matoucí, že když rodí prvorodička ve 40, že je to v pořádku. V pořádku to není, je to jen trend dnešní doby. Ale vzhledem k tomu, že klimakterium začíná i 13 let před menopauzou, kde jaká 40 už je pomalu v přechodu a ani o tom neví. Jenomže její tělo to ví a když si nechá napíchat hormony potřebné k otěhotnění, tělo jí to pak vrátí rakovinou prsu apod. Každý dle svého uvážení.
@michaela_2 tak to si každý musí zvážit, jestli chce být trendy nebo být zdravý a nemít postižené dítě či předčasně narozené dítě...
@klea81 jo já vím, na první dítě je podle lékařů nejlepší věk 20-24 - jenže do toho se hodně holkám nechce - protože si ještě nic neužily a pak by jim to bylo líto atd atd 🙂)
Nebo není vhodný partner (i když to je diskutabilní, leckdy platí to - že kdo moc vybírá přebere, a bohužel mám více kamarádek, které teď, s blížící se 30 ,,pláčou" proč tehdy poslaly k vodě ve 20 letech toho a toho kluka, že nebyli tak špatní přece na rozdíl od toho, co znají teď apod.)
Ale platí to i pro chlapy! nejen pro ženský. Spousta jich děti odkládá a chce je mít co nejpozději. Takže to neni úplně jednoduchý no, potkat někoho k založení rodiny už po té 20.....
@michaela_2 já jsem s manželem od 16 let, první dítě jsme měli po vysoké škole ve 26 letech, druhé ve 30 a už v těch třiceti bylo komplikací více, samozřejmě kdo nemá partnera, tak je v horší pozici, ale spousta párů čeká do čtyřicítky a pak se diví, že to nejde na povel
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Odpovím pouze na první otazku... Ne, nejste, mě gynekolog v 31 řekl, že jsem mladá🙂