Zdravím,jdu se vypsat snad nevadí .Čekala jsem holčičku ,která měla termín porodu 22.12.Ten den začínal jako ostatní dny.Byla jsem v diabetické pořádně ,kvůli těhotenské cukrovce.Doktorka mi navýšila inzulín na 9j na noc. Šla jsem nakoupit a rovnou domů.Doma mě začlo tvrdnout břicho (měla jsem s tím problémy celé těhotenství)brala jsem Magnesko. Začali mě chytat křeče ,myslela jsem si že to přejde ,nepřešlo.Bratr mě odvezl do porodnice a tam mi oznámili ,že srdíčko netluce.Kontrakce po 10minutach a já musela zavolat příteli ,že malá už nežije .Okamžitě dojel.Byla jsem v šoku ,nechali mě čekat na porodní sál hodinu v čekárně mezi těhotnými maminky,které šly na odezvy.Sestra pořád opakovala ,že porod zvládnu ,že ostatní to zvládají také .A mě se hodilo jen hlavou ,že porodim mrtvou holčičku a už nikdy neuslyšíme její plac.Skoro po 12 hodinách vyvolávané ho porodu daly mi snad všechny vyvolavacky ,nechtěla jsem se otevírat.Kdyz se zeptali jestli malou nechceme vidět nevěděla jsem co říct.Diky mamce a teď ji za to děkuji ,jsem si mohla malou pochovat . Máme otisky nožičky a ručičky.Čekame na pitvu ,za 14dni by jsme měli vědět co se stalo.To čekání je nekonecné.Misto toho aby jsme si odnesly Emily s porodnice zdravou a živou,si půjdeme pro urnicku.Jsem zoufalá .Na vánoce jsme měly být všichni spolu. Být u rodičů na vánoce a místo toho budu před Vánoci zařizovat vyzvednutí urnicky.K rodičům nepůjdu mám malé sestry a i když beru antidepresiva ,vůbec si nedokážu představit tam být bez malé .K psycholožce zatím jít nechci ani k psychiatrovi.Kazdy den jen brečím za posledních 11dni jsem snědla to co normální člověk za 2dny.Jsem vyřízena nedokážu pochopit co se stalo. Omlouvám se za dlouhý text poradi někdo jak se alespoň trochu vyrovnat se smrtí miminka.
Je mi to moc líto. Dobře, že jste si maličkou aspoň pochovali, měli možnost se s ní rozloučit. Osobně znám pár žen, které si tímto taky prošly, všechny mají další zdravé děti, pro všechny to byla též hrozná rána, zahojil to čas. Určitě doporučím návštěvu psycholožky, v těchto případech to pomůže. Vánoce strávit v rodinném kruhu by mohlo být naopak fajn, budeš mít rozptýlení, kolem sebe lidi, kteří tě budou chápat, je to lepší než být sama. Sestrám to vysvětlit, to můžeš nechat na mamce, ale aby věděly, co se děje, že jejich velká sestřička nebude veselá a bude potřebovat i jejich pochopení. To tak prostě někdy v životě chodí. Moc přeju, ať tu bolest s mužem zvládnete (i když to není tvůj manžel, muž tvého života nejspíš bude).
Je fajn, že sis nechala těch pár "hmatatelných" vzpomínek. A jinak psycholog je v podobných případech určitě fajn. S Vánoci, jak to cítíš, ale zůstat sama doma, to není to nejlepší, co se dá udělat. A pokud si to můžeš dovolit, zamysli se, zda jsi nechtěla třeba někam jet, někam do ciziny, na delší dobu, pryč z bytu, kde na tebe vše padá - měsíc do Thajska, Ameriky... s partnerem nebo s kamarádkou.
Na tohle se bohužel nedá nic napsat, slova jsou zbytečná. Nikdo, kdo si tím neprošel, si neumíme představit tu bolest....Buď statečná, plac jak potřebuješ a čas to rány aspoň trochu zahojí ...I když jizva v srdci bude nadále. Určitě se dočkáte zdravého a šťastného miminka, moc ti to přeju!
@amazonkajanik Děkuji za odkaz,mám přečtené snad každou stránku 🙂
@veuveu
paneboze,to je strasne.preju hodne sil!
toho psychologa a psychiatra bych byt tebou navstivila,od toho tady jsou.
@merope Ano jsem za ně strašně ráda .Právě že přítel chodí za psychiatrem je to i jeho prakticky doktor.A ten mu řekl ,že by to v porodnici neměli vůbec dělat otisky miminek .Že se s toho zblázním .Koupila jsem si rám,že tam dám právě ultrazvuk,fotku malé a otisky. Prý měl klientky ,které se s toho zblaznily.A moje pocity jsou zase takové ,že to musím udělat,že nemůžu to dát jen do krabice a zavřít víko.
Na dovolené jsem přemýšlela druhý den po porodu.Ale bojím se někam cestovat jsem zašita a kdyby se něco pokazilo řešit to v cizině nechci .
@zelenaesmolda Ano je to pro mě hrozné,stává se to více ,ženám jen se o tom nepíše.Myslim si ,že je to špatné .Mě někdy pomáhá si přečíst o tom že v tom nejsem sama .V nemocnici mi psycholožku doporučovali ,počkám jak se budu cítit později.Ted se o tom nedokážu bavit,hned brečím .
@me_druhe_ja Děkuji,o miminko se pokusíme.Jen se musím dát psychicky do pořádku.
@veuveu
jestli se bojis cestovat hned po porodu tak vyraz po 6 nedeli,nekam po Evrope,kde je dobra zdravotni pece 🙂
Ahoj, je mi strasne lito, ze si přišla o miminko. plac, musí to jít z tebe ven... Já přišla o holčičku taky.... mela jsem po termínu a porod nikde.... a jednou v 41 tydnu na kontrole v nemocnici mi řekli že netluce srdicko... Taky jsem rodila prirozene... vyvolavali ho hned.... male se nechtělo vůbec ven... Takže plno vyvolavacich tablet, plno oxytocinu a ještě ji museli pomoct (rucne ) ,takže jak psycgicka tak neskutecna fyzicka bolest.... Po 24 hodinách jsem porodila Viki ❤😓😭 Já navštívila psychiatricku, hodně mi pomohla. zaměřila jsem se na pejsky z útulku... pořídila si dalšího psa.... Bylo to neskutecne tezke a (je porad ) ale stal se zázrak. Po dvou letech se narodil Matyáš a bolest je snesitelejsi ikdyž do ted nedokážu jít za ni na hřbitov 😭😓😌 drz se, kdyby sis chtěla popovidat, napiš ❤
tohle by se stavat nemelo☹ srdicko se zahoji, chce to cas, vzpominky zustanou... drz se
@veuveu to je mi moc líto.... moji mamce bez příčin zemrel chlapec po 2 dnech v porodnici....proste z nicehonic se stalo. Byla z toho samozřejmě špatná... rok se uzavřela před světem. Bylo mi 10 a bylo to hrozny. Pak dostala zelenou od lékařů zkusit to znovu, dostala hormony. Hned první měsíc se povedlo. Braska je skvělý. Zdravý. Časem se s tím srovnala, to nový mimco ji hodně pomohlo. Říkala si, ze to je to samé mimco, jen se narodilo skoro o 2 roky pozdeji😍 vím, ze je to špatná otázka, ví se kde byla chyba.. aby se příště dalo pozor...
@loylii
fakt to bylo bez priciny?to je hodne divne,spis doktori neco zanedbali.nemohl chytit stafylokoka?
@zelenaesmolda taky jsme si všichni mysleli a doteď myslime, ze její lékařka něco zanedbala, bylo to na žalobu. Nikdo nic neřekl z lékařů, jako kdyby drželi při sobě.. vše bylo strašně podivný. Mamca už chtěla shanet podklady, asi by i uspěla, ale neměla na to psychickou sílu. A chtěla brzy znovu otěhotnět a ne se vlacet po soudech.
@veuveu Pokud nechcete přímo k psychologovi, zkuste moji úžasnou kolegyni tady (https://www.online-psycholog.com/). Je opravdu zlatá!
Ahoj, je mi to strasne lito. Nechci si to ani predstavit. Ovsem deje se to. Muj tata ma v praci znampu, ktera mela byt babickou dvojcat holek. Ja v te dobe cekala prvni. Vymenovali si informace. Bohuzel jeji dcera byla na predposlednim utz u sveho dr. Neja 14,dni pred terminem? Rekli ji, ze se obe zaskrtily pupecnimi snurami. Nechci te tim drasat, jen ti rict, ze tuhle bolest sdili vice zen. Treba az budes mit silu o tom mluvit, zkus se, s nejakymi spojit, mohlo by ti to taky trochu pomoct.
Plakej, jak moc potřebuješ 😭😔.
Snad jednou pochopíš, proč se to muselo stát.
Tvoje holčička měla nějaké poslání, které ti chtěla sdělit. Je teď na tobě, přijít na něj.
Ať je bolest mírnější.
@veuveu nechala jsem ti ten odkaz, než abych vypisovala, kolika lidem kolem mě se to stalo. Já potratila velmi brzy, ale má sestra ve 3.měsíci přišla o jedno z dvojčat, zřejmě zánět,ale druhé že je v pořádku. Za dva měsíce,v den jejího svátku, stejné komplikace a nakonec odešel i Felix. Dva roky museli počkat, pam se zadařilo a dnes jsou Jirikovi 4roky. V témže roce bratrancova žena v 6.měsíci a chvilku po ní kamarádka v 8 rodila též mrtvé miminko. Ta to bohužel psychicky nedala a pokusila se podrezat, jelikož jí bylo tvrzeno, že šance na dítě je u ní mizivá a najednou zázrak. Ted má s partnerem ve své péči jeho dceru.
Nejenže nám příroda nadělila schopnost vydržet fyzickou bolest při porodu, ale dala nám i jakousi pojistku, jak zvládnout ztrátu. Jsme silnější, než bychom si dokázaly představit! A ty to zvládneš!
@veuveu Strašně moc mě to mrzí. Při jednom z potratů jsem taky musela porodit mrtvého chlapečka, pak jsem dlouho při usínání viděla dětské tvářičky a říkala si, jak by asi vypadal, kdyby dostal šanci růst.
Časem to půjde, bolet to nepřestane, ale čas to obrousí.
Já tenkrát po nějaké době našla stránky popotratu.cz, nevím, jestli to ještě funguje. Určitě mi pomáhalo mluvit, ne ze začátku, ale později, neuzavírat to v sobě. Zjistíš, že s takovou děsnou zkušeností je nás hodně a s různě hlubokými šrámy žijeme nějak dál.
@loylii
na jednu stranu to chapu,na druhou ne.ja jsem asi jina povaha a do toho soudu bych sla uz jenom,aby se to neopakovalo
Je mi to moc lito, je to hrozne 😢
@zelenaesmolda nevíš o čem mluvíš, kdyz jsi nezažila!!!! Me takhle den po porodu v nemocnici zemřel syn (SIDS) a tyhle kydy nám opravdu nepomahali.. Já jsem veliká drzka, nenechám si nic libit, stejně tak manzel.. Ale ta představa soudů, dokazování, bolesti... Když už tak je člověk úplně na dně a ma doma jeste zdravé a živé dítě pro které musí fungovat.. Holka, ty mě opravdu nepřestanes udivovat, ty se objevíš úplně všude a zase kydas...
@lalen1
SIDS a zanedbani ze strany lekaru je ale rozdil...SIDS nezabranis.Muzes snizit jeho pravdepodobnost ale nezabranis tomu,nikdo nevi proc se vlastne deje.
Kdyz lekari neco zanedbaji meli by za to nest nasledky.Ze vy jste to tak nechteli jeste neznamena,ze to,ze ja bych se soudit sla jsou nutne kydy.Kazdy to mame jinak.
@veuveu je mi to moc lito cim si ted procházíš!!! My přišli o syna v porodnici, narodil se živý a podle lékařů zdravý, vysledek pitvy SIDS.. Je to šílený klišé, ale opravdu čas pomůže.. Bolest bude pořád, ale budeš se moct nadechnout! Věř mi!! Jestli na Vánoce nechceš být s nikým, tak nebuď! Nic není špatně, bud na sebe hodná a dělej na co se cítíš.. Co se týče psycho, tak me pomohla, zvladla jsem to bez léků, ale opravdu mi paní dr sedla.. Pomohla uspořádát myšlenky, neporadí čím se bolest zmírní, ale pomůže... I Kdyby se jen vyplakat.. Posílám moc sil!!!! ❤️To, že máš památku na svoji dcerku je správné! Budeš za to opravdu ráda!!! Je důležité se rozloučit, i my byli, i když jsem si předtím než nás ztráta potkala rikala, ze bych to nedokazala...
@zelenaesmolda ale u nas to bylo právě taky bez příčiny! To je SIDS.. SiDS nenajdeš v pitevni zprávě.. Taky nevim jestli neco nezanedbali,... Opravdu nevíš o čem mluvíš a opravdu nechapu, ze jsi taková , ze mas pocit, že můžeš kecat do vseho...
To je strašný, ale čas opravdu dokáže víc než všechno na světě. Mamka porodila předčasně a po pár hodinách jii zemřel syn. Je to 29 let a stejně se k tomu občas myšlenkami vrátí. Nemyslím si že otisk by bylo něco špatnýho. Naopak máš alespon pocit že je s tebou, protože ona je s tebou, navždy s tebou bude, proč se tvářit že ne. Jednou se na ten otisk budeš dívat a nebudeš brečet, jen se ti poaždé zachvěje srdce. 🙂 přeji hodně hodně moc sil a at vám maličká pošle jinou radost na zem 🙂
@lalen1
SIDS je ale bez priciny,neni to o zanedbani.nikdo nevi co vlastne SIDS zpusobuje.
zanedbani je treba kdyz nepodaji diteti leky,jako treba ted byla ta kauza s tim,ze nepodali novorozenci ATB kdyz matka mela streptokoka.Tam je pricina jasna a je to jejich pochybeni.
@veuveu Co jsem kde četla, tak všichni spíše ty otisky a vzpomínky doporučují. Po čase zavřeš do krabice, ale máš, můžeš vytáhnout. Je to takové i uzavřenější.
Stran toho cestování až to prostě půjde - možná právě po tom šestinedělí. Pokud o tom uvažuješ a můžeš, tak co vím, je to moc fajn.
A mnoho sil k vyřizování všech úředních věcí.
Přečti si vše, co potřebuješ vědět pro zdárné otěhotnění.
Naše maminky sepsaly skvělé rady, jak otěhotnět.
Důležité je také znát příznaky těhotenství.
Zjisti, kdy má žena plodné dny zde.
Kdy a jak používat těhotenský test?
Zjisti víc o svém těhotenství týden po týdnu.
Neznáš termín porodu? Vypočítej si ho v těhotenské kalkulačce.
Modrý koník vám případně napoví i při neplodnosti.
Zlaticko, tohle je sice otrepana fráze, ale pomůže jen čas. Časem dojdou i ty slzy, ale teď plač, dokud můžeš, ať se to z tebe vyplaví ...
Zkus kouknout sem http://www.prazdnakolebka.cz/