Dárek pro 6,5letou dceru k Vánocům, máte tip?

pavlina276
1. říj 2014

Dobrý den, ráda bych s zeptala, co plánujete koupit svým holčičkám, ale i klučíkům okolo 6-7 let k Vánocům.Potřebovala bych nějakou inspiraci 🙂 Dcera ráda tvoří,maluje ale půjde do školy a všechny děti v tomto věku už mi přijdou technicky zruční (PC, hry, někteří tablety) a od toho jsme jí drželi daleko...tak právě váhám, jestli jí nekoupit něco takového(ale ne zase moc drahého). Děkuji za odpovědi, tipy a rady.

krystalka
1. říj 2014

@pavlina276 - mám 6,5 letého kluka - prvňáčka...zrovna včera tu maloval dopis pro Ježíška a je tam spousta věcí k dřevěným vláčkům (sbírá to už asi od 2 let, máme toho hromadu, ale pokaždé přijde na něco, co by se mu ještě hodilo 😉 ), nový kloubový autobus (má už doma asi 4, ale postupně odpadají - to je u nás taky velmi oblíbená hračka...), pak tam namaloval hodinky na ruku (prý nemají ve třídě žádné hodiny...), pak si prý přeje nějakou pěknou teplou čepici na zimu, autíčko na klíček jako měl Krtek 🙂 ....jinak teď hodně maluje a tvoří, takže on by třeba klidně uvítal veliký balík čtvrtek, nějaké extra pěkné pastelky nebo fixy, zaručený úspěch mívají knížky, naposled třeba "knížka na jméno" - kde je vytištěné jméno dítěte a jeho kamaráda nebo sourozence, jako hlavní hrdinové....jinak elektronické "hračky" u nás taky moc nefrčí - tablet ani chytrý telefon doma nemáme ani jeden a počítač ho nijak zvlášť neláká, občas si zahrál třeba pexeso, nebo kouknul na nějaká videa vlaků na YouTube, ale tím tak jeho zájem končí...on je radši venku - kolo, koloběžka apod.

pavlina276
autor
2. říj 2014

@krystalka děkuji za odpověď, my teď koupily kreativní sadu v lidlu, čvrtky a barevné papíry máme taky v plánu koupit. Naše děti taky pořád lítají venku a PC je vůbec nezajímá, jenom se bojím, aby potom ve škole nebyly technicky "zabržděný". No a panenky, barbíny je taky moc nezajímají🙂) Tak je to potom těžké 😉

krystalka
2. říj 2014

@pavlina276 - tak třeba autodráhu? 😀 A nebo moje neteře 9 a 11 let si loni přály k vánocům velké auto na dálkové ovládání, dostaly nějaké terénní, co může jezdit i venku... Jinak syn ještě miluje razítka, samolepky, modelínu....teď mi přišel katalog od Sparkys a tam byl takový malý hrnčířský kruh na stůl i s hlínou, docela mě to zaujalo....to by je třeba nebavilo? Nebo nějakou větší sadu slupovacích barviček na sklo, třeba i se šablonami....foukací fixy....A co by si vlastně přála ona sama?

pavlina276
autor
2. říj 2014

@krystalka s autodráhou si hrají ve školce (ale to mi přijde moc klučičí), co by chtěla/y samy, to nevím, letáky k nám nechodí a žádnou speciální zábavu nemají (nějací ty koníci, barbíny....).Jsme na vesnici, takže pořád venku - tam lítají, vaří z hlíny, otravují psa, honí kočku.... 🙂 Teď mi sebraly bodýčka od malé a pořád tady oblékají miminko, třeba bych jim koupila panenku, ale jak dlouho jim tohle hraní vydrží....ony mají vždycky všechno jenom na chvilku....Bavilo je lego Duplo, to už je pustilo, z většího lega ještě nestaví....Jenom jednou mi ta nejstarší řekla, že chce trampolínu (to ale nechceme my s manželem - přijde mi to nebezpečné). Ještě mně napadla nějaká taneční podložka, ale co jsem to studovala, tak je tam melodie na hip hop 😒 Takže jsme s manželem bezradní a pořád přemýšlíme. Protože jak něco dostane jedna, chce to i ta druhá (je štěstí, že ta třetí to ještě nechápe 😀)

jarunkaxyz1
2. říj 2014

Mám stejný problém - dcerka dostane něco málo do školy (taky půjde v září za rok), ale je jasné, že i když si tašku atd přeje, že to zase "takový pravý dárek nebude", takže taky tápu. Paradoxně jí začala zajímat panenka s vláskama, kterou si obléká (a jelikož jí má po mně), tak přemýšlím, zda by se jí nevyplatila nějaká jen její. Dříve si s nimi nehrála, ale teď docela často. Jenže zase - panenka v 6 letech.....to by byla investice taky asi na chvilku. Nevím, jak dlouho si holčičky s takovými typy panenek hrají. Jinak má ráda společenské hry, knížky....asi něco takového. U korálků, barviček atd....vydrží chvilku, i když je nejdříve nadšená......A jinak se snažím držet spíš takových "přízemnějších hraček", počítač jí moc nepovolujeme, tablet má pouze dětský a jelikož jsem odpůrce hraček z tzv. módních vln, tak ono toho opravdu moc nezbývá 😒

krystalka
2. říj 2014

@pavlina276 - já bych se jí asi přímo zeptala, co by si přála....a nebo u syna jsem to dřív dělala tak, že když byla příležitost, tak jsme se zašli podívat někam do hračkářství, jen tak kouknout a přitom jsem pozorovala, co se mu líbí, nebo ho zaujalo....mně třeba nevadí, jestli je to klučičí nebo holčičí hračka, hlavně když ho to bude bavit a udělá mu to radost....takže já bych mu klidně koupila i tu panenku, kdyby si jí přál 😀 ....ale zatím to mám celkem jednoduché - odmalička miluje všechno kolem vlaků, autobusů a městské hromadné dopravy vůbec, takže se vždycky něco najde - od vláčků na hraní, přes trička, hrníčky, puzzle, pexesa s autobusy, tramvajemi apod...knížky na tohle téma.... ještě mě napadá, co nějaká pěkná společenská hra?

jarunkaxyz1
2. říj 2014

Ještě mě napadl takový paradox - vždycky jsem si říkala, že holčičky jsou na shánění hraček a věcí vůbec jednodušší. Mám i malého synka a jak píše @krystalka, opak je pravdou. Téma vláčků a MHD je prostě nevyčerpatelné 😉 🙂

zuzana_ka
2. říj 2014

@pavlina276
Co takhle zkusit se jí zeptat, co by si přála????

krystalka
2. říj 2014

@jarunkaxyz1 - přesně tak, navíc i já sama mám tedy mnohem radši ty klukovské hračky, vláčky se mi líbí moc a představa, že bych si měla doma tu záplavu panenek, kuchyněk, kočárků, šatiček, miniaturních praček, mixérů, růžových koníků a nevím co ještě....upřímně - jsem ráda, že mám kluka 😀 ...akorát mám zase pocit, že na kluky se daleko hůř shání pěkné oblečení....všude v obchodech i v sekáčích vždycky vidím záplavy barevného holčičího oblečení a v klukovském oddělení je to samá tmavě modrá, černá, lebky, Spidermani....a dá docela práci sehnat něco pěkného barevnějšího....ještě tak pro mimča jo, ale kolem té velikosti 122, co teď máme my, tak je to dost bída....

jarunkaxyz1
2. říj 2014

@krystalka - kdepak, ono už ani v tom oblečení pro holčičky to není zdaleka to, co bývalo. Člověk když chce něco decentnějšího bez Kyttinek, Zvonilek, flitříků, kamínků, tří prdelek mašliček....to dá taky zabrat 🙂 U kluků je toho míň, ale zase je to takový střízlivější.

krystalka
2. říj 2014

@jarunkaxyz1 - jo, to je fakt, že to holčičí zase bývá hodně přezdobené....ale na tom klučičím by mi možná ani tolik nevadily ty barvy, jako i ty obrázky - to jsou samé šklebící se hrozivé potvory, zubící se dinosauři apod., hezký a pozitivní obrázek aby člověk hledal lupou...

pavlina276
autor
2. říj 2014

@krystalka když jsem je vzala do Dráčika, tak by tam bez rozmyslu koupily úplně všechno a společenská hra by třeba šla, ale musím uznat, že na tu čas tady fakt nezbývá 😢
@zuzana_ka řekla, že chce trampolínu, to ale nechceme s manželem, nezdá se nám to bezpečné....
@jarunkaxyz1 vláčky už dostaly minulý i předminulý rok, ale u ničeho nevydrží, je to vše pouze na chvilku, nejraději jsou prostě venku a dělají blbosti.
Ale zase jim chce člověk na Vánoce udělat radost, ale aby to nebyly zbytečnosti......

krystalka
2. říj 2014

@pavlina276 - no tak co třeba něco na ven? Nevím, co mají - koloběžku, kolo, brusle, bazének, zahradní sprchu, houpačku na zahradu, zahradní kolečko... nebo prostě něco, s čím se dá hrát venku....jinak trampolíny bych se nebála, když budete mít tu s ochrannou sítí, tak stačí ohlídat, aby tam nebylo víc dětí pohromadě...neteře ji mají na zahradě už několikátý rok a zatím žádný problém nebyl.....no a ta společenská hra by se třeba hodila, až bude ošklivo a nebude to na lítání venku...

krystalka
2. říj 2014

@jarunkaxyz1 - jak jsi psala o té panence....u nás v papírnictví prodávají panenky, kterým můžou holčičky šít šatičky, je to z netřepivé látky, už jsou to nastříhané části, které stačí jednoduchým stehem sešít...jsou tam různé úrovně obtížnosti...a buď se dá k tomu ta panenka pořídit a nebo to pasuje na panenky typu Barbíny...prodávají se i samotné střihy, takže pak můžete šít i z vlastních látek a tak....vypadá to moc pěkně.... mají i stránky www.dressyourdoll.cz

pavlina276
autor
2. říj 2014

@krystalka z venkovních hraček mají vše, houpačku, obě mají kolo, traktůrek, kolečko, hrabla.....teď mně napadly ještě na nějaké šperkovničky, začínají být parádnice, tak třeba by se jim to líbilo....

krystalka
2. říj 2014

@pavlina276 - tak jestli jsou to parádnice, tak by jim to mohlo udělat radost 🙂...a třeba nějaké oblečení, sponečky, čelenky, korálky....však ty dárky nemusejí být ani velké ani drahé, aby udělaly radost...kolikrát jsem si říkala, jak jsme se navymýšleli, co by tak synkovi udělalo radost a on byl nakonec nejvíc nadšený z obyčejného bublifuku a ostatní věci přešel.... 🙂

pavlina276
autor
2. říj 2014

@krystalka u nás je to podobné.My už jsme z drahých věcí sešli, ale babičky pořád kupují drahé blbosti a nejde jim to vysvětlit. Třeba ten traktůrek (šlapací), koukala jsem a stojí okolo 1500kč - to mně z toho málem praštilo (hned jsem si představila, co by bylo za 1500kč ostatních věcí 🙄 ) Oblečení mám nakoupené, tak nakoupíme nějaké šperky 🙂 Děkuji za příjemný rozhovor 🙂 A přeji Vám hezké Vánoce 🙂

myskin
2. říj 2014

Taky už přemýšlím co holkám (3,5 a 6,5) k Vánocům. Určitě nějakou sadu Lego Friends, to milují obě. Starší dostane kytaru, ne žádný plasťák, ale dřevěnou od firmy Janod (vyrábí dřevěné hračky) a mladší taky nějaký hudební nástroj. Malá miluje sukně a šaty a je velká tanečnice, takže Ježíšek asi přinese sukýnku Pettiskirts, akorát nevím jestli ne i té starší, aby jí to nebylo líto. Malá miluje vláčky, máme z Lega Dupla, ale vždycky je u nás v obchodě unešená z dřevěné vláčkodráhy, akorát váhám jestli to není zbytečné když máme duplo vlak. Starší dostane i nějaké šperky, už se parádí. Jinak to dělám tak, že v listopadu několikrát navštívíme hračkárnu aby si dcera udělala jasno co do dopisu pro Ježíška napíše 🙂 . A já to mám jako inspiraci.

myskin
2. říj 2014

A zapomněla jsem že ta starší chce sadu na gumičkování, ve škole to frčí, gumičkujou i kluci. K narozeninám jsem dceři koupila akrylové barvy a malovala na kameny - to mělo taky velký úspěch. Ještě mi někdo doporučoval inteligentní plastelínu, prý se to různě natahuje, svítí,...ale ještě jsem na to nekoukala. Taky mám ráda věci od firmy Djeco, mají spoustu zajímavých hraček a věcí na tvoření, které jsem nikde v klasických hračkách typu Pompo neviděla.

myskin
2. říj 2014

A dále pro inspiraci 😀 . Určitě nějakou knížku. Úspěch měla knížka Hrůzostaršné pohádky pro malé strašpytlíky, už mají další pokračování takže asi tu. K narozeninám holky dostaly Lego Duplo Dolls a to tedy mělo úspěch velikánký, hodil by se nám k tomu nějaký domeček. Taky se mi hrozně líbí loutkové divadlo Gerlich, určitě bych ho brala radši než nějaké elektronické hračky. Holkám muž občas půjčí tablet, rádi ho ukořistí, ale nemají ho k dispozici stále, pouze vymezený čas. Já miluju vymýšlení dárků pro děti na Vánoce, těším se na ně snad víc než ony 😅 .

pavlina276
autor
2. říj 2014

@myskin Díky za rozsáhlý výčet, zaujala mně ta kniha pohádek, už ji sháním, kde jí na netu mají🙂)) Lego duplo už holky mají, to už je moc nebaví, stejně tak vláčky....ale na parádu jim něco koupím a zkusím je zatáhnout i do Dráčika, jestli jim tam něco padne do oka🙂)Díky za rady

myskin
2. říj 2014

@pavlina276 knížku jsem kupovala v knihkupectví a tam viděla i to pokračování. Napsal ji Jiří Žáček, ta druhá se jmenuje Čarodějné pohádky pro malé kouzelníky, sehnat na netu nebude problém. Jinak to Lego Duplo Dolls je jiná káva než klasické duplo. Je to sada která se v obchodě neprodává, mají ji na eduxe.cz. Panenky jsou vysoké 18cm, mají svlékací oblečky a k tomu jsou velikostně odpovídající doplňky - miminka, kočárek, kuchyň,...Každá návštěva z nich byla unešená. Dcery si s tím hrají každý den. Dostala to mladší ke 3. narozeninám, ale hraje si s tím i ta starší. Ale pro 6,5 letou bych to nekupovala.

krystalka
2. říj 2014

@myskin - náš syn tu dřevěnou vláčkodráhu miluje a sbírá už od 2,5 let, kdy dostal první sadu...mně osobně to připadá ještě lepší, než vláčky z Dupla, dá se to donekonečna rozšiřovat, je k tomu neskutečné množství doplňků - točny, křižovatky, depa, tunely, cinkací a svítící závory, různé otočné, zdvíhací a padací mosty a hromada dalších doplňků, o různých typech mašinek a vagonků ani nemluvě....je to i takové příjemné na hraní, jak je to dřevo a vydrží to fakt hodně, tu první sadu máme vlastně už 4 roky a nic není zničené....za ty 4 roky nám odešly asi dvě mašinky na baterky - časem přestaly svítit a houkat, ale jelikož jezdily i několik hodin denně, tak se ani nedivím 😉. Před dvěma lety dostal k té vláčkodráze i pendolino na dálkové ovládání, které má spoustu velmi realistických zvuků a z toho jsou teda i všechny návštěvy naprosto unešené a obvykle všechny dětské návštěvy skončí naložené v pokojíčku u mašinek 🙂 . Takže za nás doporučuji....koukni se třeba tady www.vlacky.cz

myskin
2. říj 2014

@krystalka to vypadá vážně super. To jsem netušila, že u dřevěné vláčkodráhy jsou mašinky na baterie a ty cinkající závory by se malé taky líbily. Kde to nakupujete? Na ten odkaz kouknu. A to pendolino jste koupili kde? Tohle je pro mě skvělý tip na dárek k Vánocům 🙂 🙂 .Díky

krystalka
2. říj 2014

@myskin - ty závory jsou fakt super a ten vlak na dálkové ovládání je tenhle http://www.dvedeti.cz/zbozi/6256/Vlackodraha---... ....a jinak i ostatní věci hledám na netu, v obchodech toho totiž většinou moc nemívají, dřív toho mívali docela dost v Tescu, ale poslední dobou tam nic moc nemají, jen takové ty základní malé okruhy...nic moc pro nás, my už hledáme specialitky.....jako třeba tohle http://a-toys.cz/cz-detail-674617-bigjigs-serpe... - to dostal předloni, ale bohužel ty podpěry byly jen z nějakého tvrzeného a lakovaného papíru, takže jich přežilo už jen pár, ale aspoň máme zásobu zatáček....ale úspěch to mělo obrovský 🙂 ....a zrovna na těch stránkách toho mají hodně a nebo dobré ceny mají na www.bukanyr.eu - tam už jsme objednávali několikrát....

myskin
5. říj 2014

@krystalka díky za tipy, Ježíšek určitě něco z toho přinese, malá mašinky miluje. A je super že to jde pořád rozšiřovat.

myskin
5. říj 2014

@krystalka ty serpentyny vypadají skvěle, to jsou ale fakt jelita, že ty podpěry dělají z papíru. Ale šikovný tatínek nebo truhlář by to mohl nahradit dřevěnými.

krystalka
5. říj 2014

@myskin - to by určitě šlo, já totiž původně myslela, že je to aspoň plastové, ale je to fakt nějaký tvrzený papír či co...dost brzy to vzalo za své a to je jinak na hračky celkem opatrný....jinak my si některé věci k tomu vyrábíme i doma, manžel mu takhle vyráběl dvoukolejné nádraží i s nástupištěm s lavičkou a nádražními hodinami.. a pak nějaké tunely....u nás je to dlouhodobá vášeň 😀

myskin
7. říj 2014

@krystalka tak to jsi mi neměla dělat 😉 . To bude vítr v peněžence. Už jsem byla v Tescu mrknout na mašinky, moc tam toho nemají, akorát tu jejich značku, ale pár doplňků Brio měli a ty se mi moooc líbily. Brouzdám na netu a líbí se mi kde co. No bude to náročný vybrat. Nevím jestli je lepší koupit nějakou sadu + pár vychytávek, nebo všechno jednotlivě? A je rozdíl v kvalitě kolejí Tesco nebo Brio? Na Briu je vidět kvalita, jak ty koleje Tesco do sebe zapadají? Že bych koupila koleje levnější a mašinku a různé vychytávky Brio. Jelikož je to pro holku, líbila by se mi nějaká sada se zvířátky. Myslím že nadšený bude i tatínek 🙂 .

krystalka
7. říj 2014

@myskin - Brio má sice dost vychytávek, asi to bude i kvalitní, ale my od něj nemáme nic, přijde mi to nehorázně drahé....všechny vychytávky máme hlavně od té firmy Maxim, koleje máme z Tesca a od Maxima....oni totiž asi vyrábějí pro Tesco, protože některé ty věci jsou úplně stejné a mívají je i jako Tesco značku....tak nevím...ale koleje jsou v pohodě, my třeba nemáme koleje z Ikea, tam jsou takové ty plastové spojovací kolíčky a my máme radši ty koleje vcelku....jinak celkově mi ty firmy všechny přijdou kvalitou tak nastejno, Brio tedy nemůžu posoudit...akorát BigJigs na mě působí, že je to horší kvalita, aspoň podle té serpentiny...nic jiného od nich zatím nemáme... jinak mašinky na baterku jsme před časem kupovali i v prodejně Kik, měli tam tenkrát takovou malou sadu s kolejemi a domečky a vím že to tenkrát cenově vyšlo super, že jsme pak kupovali ještě jednu a měli jsme i víc kolejí...a ty mašinky fakt vydržely asi 3 roky intenzivního provozu 🙂 . Jinak nám když mašinka na baterky "dojezdí", tak z toho manžel něco vymontuje, aby se normálně točily kolečka a ještě slouží dál - na ruční pohon 🙂 . Jinak my tenkrát začínali velkou sadou z Tesca - tam byla spousta kolejí, domečky, stromečky, panáčci, most, tunel a mašinka s vagonky...a když se to ujalo, tak jsme to postupně rozšiřovali 🙂