Psychosomatická bolest. Co dělat?

5. dub 2023

Dobrý den, po různých pataliích mám teď strach že zubaře a bolesti zubů. Na zuby musím pořád myslet. Nicméně, u zubaře jsem byla v poslední době asi pětkrát, nic neshledal nebo ne nic z čeho by mohly tkvět problémy. Ale už asi čtyři dny mi bolí zuby takovým tím stylem, že večer ok, když usínám ok, nic nebolí. V noci když se vzbudím taktéž, když se mi občas přes den podaří na to nemyslet, což je dost těžké, také nebolí. Ale jakmile ráno otevřu, začnu myslet na zuby zase to přijde 😔 už nevím co dělat. Jsem z toho nešťastná. Snažím se odpoutat pozornost, ale jde to strašně těžce.

levandule_k
5. dub 2023

Pokud nemáš zánět nebo kaz, řešila bych to následovně.
Našla bych si nějakou terapii, která řeší bloky, třeba kineziologii.
Já mám nějakou zkušenost, takže já bych si zkusila strach z bolesti rozpustit v meditaci.
Pátrala bych v tradiční čínské medicíně. Dráha tlustého střeva dle tradiční čínské medicíny vede i přes zuby, takže můžeš mít třeba oslabení střevo, to oslabení je energetické, takže testy u praktika můžou být ok.

autor
5. dub 2023

@levandule_k bolí mě přední zdravé zuby, rtg dělán před měsícem, jeden zub umrtvený, ale dle doktora od horní šestky nemohou bolet spodní jedničky, navíc jak píšu je umrtvený a čekám jen na vyčištění kanálků.
Už nějakou dobu se mi něco objeví a něco zmizí, v prosinci jsem měla covid a semlel mě hodně psychiku, kterou už tak mám špatnou. Léčím se na úzkostnou a panickou poruchu. Po tom covidu se mi začaly dít různé věci, přisuzovala jsem to tomu covidu, dlouho mě trápilo pálení a svědění v ústech, ale to úderem problémů se zuby, přestalo. Proto usuzuji, že je to psychika. Máš nějakou konkrétní oblíbenou meditaci?

levandule_k
5. dub 2023

Na meditace používám většinou

https://www.youtube.com/watch?v=Zf9knffr0xU

nebo tuhle

https://www.youtube.com/watch?v=zikGJeXsX84

od Renaty Šťastné. Jinak meditace ti musí být příjemná, pro někoho může být Renata moc ezo, někomu stačí pustit si relaxační hudbu a jen zhluboka dýchat, nebo se ptát, co vlastně potřebuji vědět a někdy se ti z nitra vynoří odpověď.

Máš to komplexní to by chtělo probrat s někým, kdo se tomu věnuje, já viděla přednášku o ledvinách a játrech z pohledu tradiční čínské medicíny (dále jen tčm) od Zbyňka Mlčocha (lékař, bylinkář a teoretik tradiční čínské medicíny.) Někde jsem četla, že covid oslabuje ledviny a jedním z projevů oslavených ledvin dle tčm je ustrašenost a horší zvládání psychické zátěže, panické ataky. Nepadají ti vlasy? (To je taky příznakem oslabených ledvin).

Tohle mám z netu, Symptomy
Fyzické projevy energetické nerovnováhy tlustého střeva:
Onemocnění dýchacích cest, bolesti v krku, sucho v krku, senná rýma, výtok a krvácení z nosu, angína, zánět hrtanu, hltanu, průdušek, asthma bronchiale. Kožní onemocnění - kopřivka, bolest zubů, zubní kazy, zvýšená kazivost zubů, přecitlivělost zubů na chlad, zácpa, průjem, úplavice, nadýmání, bolesti břicha, kručení ve střevech. Poruchy tvorby tělních tekutin: zežloutnutí očí, pocit sucha v očích. Bolesti v průběhu dráhy: ztráta pohyblivosti palce u nohy, záněty a opuchliny podél dráhy, zvýšená citlivost na chlad, neuralgie troj- klaného nervu, obrna lícního nervu, potíže s otáčením hlavy do stran, bolesti šíje, paže, lokte, ruky, ramene, neschop¬nost zvednout rameno, občas srdeční potíže, předčasné stárnutí kůže, neuralgie, poruchy sluchu, alergie, špatná kvalita sliznic, snížená schopnost detoxikace.
Psychické projevy energetické nerovnováhy:
Smutek, pláč, při rozrušení kašel, nedostatek vůle, neschopnost se něčeho vzdát a něco přijmout.

Takže za trochu by to chtělo i poladit stravu tak, abys podpořila střeva a ledviny. Já třeba nedávám nějaké radikální změny ve stravování, ale zjistila jsem, že mi stačí občas zařadit nějakou potravinu a nějakou omezit. Třeba partner trpěl na rýmy, tak nějak jsme přišli na to, že jogurty mu nedělají v zimě dobře, že ochlazují, tak jogurt v zimě si dá jen výjimečně a zařadili víc prohřívacích potravin, dělala jsem víc teplou zeleninu. Teď je jaro, tak už teplou zeleninu nedělám. Což je pohled tčm. Jinak podpořit tyhle orgány nějakou bylinkou, čajem, tinkturou. Bylinky používám, co rostou v našem klimatu.

Tohle je jen část, zbytek budeš muset doladit na terapii, kde nějak pracuješ s panickou atakou a úzkostmi.

mandala
6. dub 2023

Hele, já pořád zubařce tvrdila, že mě bolí zuby a ona , že tam nic nemám. No v té době jsem trpěla velkými úzkostmi a přišla jsem na to, že jak jsem pořád v jakési křeči, tak tisknu zuby hodně k sobě, v noci to samé, to jsem i skřípala zuby a od toho mě právě bolely... Tak to jen taková možnost... 😉

autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
autor
7. dub 2023

@mandala jako kdo ví, přes den se teda dost často přistihou, že jazykem jezdím po zubech a tím jak pořád cítím nějakou bolest, jsem z toho nervní...v noci nevím, ale když usínám a třeba se u v noci probudím nic, prostě nic nebolí. Občas se i přes den přistihnu, když na to fakt nemyslím, což jde tedy těžce, že dobrý

jancaaaaa
26. zář 2023

Dobrý den. Řeším úplně to samé... Neustále bolesti zubů, vyšetření vše v pořádku, u zubaře jsem za posledni půl rok byla skoro každy druhy tyden .. Také jsem měla stresové období, ale zuby přetrvali. Mohu se zeptat jestli Vám něco nakonec pomohlo ?