Rodičovský příspěvek a podpora v nezaměstnanosti. Poradíte, prosím?

andynka25
13. pro 2022

Ahoj, potřebovala bych poradit. Máte prosím někdo zkušenost s tím, že jste pobírali rodičovský příspěvek a zároveň podporu v nezaměstnanosti? Od 1.1.2023 mi začíná rodičovská dovolená a zároveň k 31.12.2022 jsem zaměstnána na dobu určitou. Potom mi úvazek končí. Mohu tedy do tří dnů jít na úřad práce a požádat si o podporu v nezaměstnanosti? Lze pobírat rodičovský příspěvek a podporu v nezaměstnanosti současně?

majena39
13. pro 2022

@andynka25 pokud ti 31.12.konci smlouva, tak těžko můžeš nástupovat na rodičovskou dovolenou. Rodičovská dovolená je vztah mezi tebou a zaměstnavatelem a vy už žádný mít nebudete 🙂

lucina90
14. pro 2022

@andynka25 2 příspěvky nelze, tak mi to aspoň bylo kdysi řečeno. Budeš pobírat rodičovský příspěvek.

mia255
14. pro 2022

Nemůžeš pobírat řodicak a podporu současné... Jedine co, tak si nebudeš muset platit sociální a zdravotní

veroniquecz
14. pro 2022

Proč by ses měla hlásit na pracaku? Budeš pobírat rodicivsky příspěvek a u zdravotní pojišťovny mít status státního pojištěnce.

drep
14. pro 2022

Já si teda narozdil od holek myslím, že můžeš pobírat i rodičák i podporu v nezaměstnanosti, nicméně podpora a evidence na pracáku je určena jen těm, kteří aktivně hledají zaměstnání. Takže ano, pokud budeš s kojence aktivně hledat zaměstnání, můžeš se registrovat na ÚP. Rodičovskou dovolenou nemáš, je to dovolena z práce za účelem péče o dítě, ty ale už práci mít nebudeš, rodičovská dovolená nijak nesouvisí s pobíráním rodičovského příspěvku. A zdravotní kryje to pobírání RP. Sociální se platí jen z reálných výdělků.

jjasmina
14. pro 2022

@andynka25 nelze, rodic dovolena je hlavně mezi tebou a zamestnavatelem. Ty si snad oripracena jít do práce, že se chceš hlásit na pracak??

andynka25
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
jjasmina
14. pro 2022

@andynka25 asi by to aj šlo pobirat i podporu, pokud splnujes podminky nároku a má se ti kdo případně postarat o dítě

andynka25
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
jjasmina
14. pro 2022

@andynka25 ono hlavně pokud ti něco nabídnou z oracaku, tak to budeš muset vzít, takže bude lepší si něco najít sama co ti bude vyhovovat.

ninive211
14. pro 2022

Tohle by mě teda zajímalo, jak to je, jestli to vůbec lze, osobně je můj názor takový, že nelze brát RP a k tomu příspěvek v nezaměstnanosti (dva příspěvky vyplácené oboje ÚP). Prostě už bereš rodičovsaký příspěvek, tím jsi státním pojištěncem a nepotřebuješ se registrovat na ÚP skrz příspěvek. Práci na částečný úvazek/brigádu si můžeš najít i sama po vlastní ose, kvůli tomu určitě bych se neregistrovala na pracák.

ninive211
14. pro 2022

@andynka25 Jinak jasně, na pracáku je spousta volných pozic na zkrácený púvazek s HO k tomu...🙈 Pokud máš tyto konkrétní požadavky, tak rozhodně neočekávej, že zrovna přes pracák něco najdeš. Resp. že přes pracák VŮBEC NĚCO vhodného najdeš...krom práce kuchař/číšník nebo nějaké práce ve fabrice. Firmy, které hledají zaměstnance na částečný úvazek na HO určitě neinzerují na ÚP.

hanicka_k
14. pro 2022

Ano, lze pobírat rodičovský příspěvek a zároveň podporu v nezaměstnanosti.
Ale pro Vás mi přijde zbytečné se hlásit na ÚP. Nevím, jestli Vám dají jiné možnosti, než jaké najdete na internetu. Mně kdykoliv úřednice vytiskla nabídky práce, abych si je obešla, vždy to byly ty veřejně dostupné na internetu a já už je měla prošlé.

prostenika85
14. pro 2022

@andynka25 Sice jsem se s takovou situací nesetkala, ale myslím si, že teoreticky to možné je. Přisadila bych si, že Tě ale odmítnou registrovat. Samotnou by mě zajímalo, jestli se tu najde fundovaný člověk s odpovědí.

leniczka23
14. pro 2022

Rodičák a podpora normálně pobírat současně lze. Vím to na sto procent. Teď jsem to tak měla, pobirala.jsem obije..ale podmínka je, ze opravdu pracovat chceš.

andynka25
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
andynka25
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
leniczka23
14. pro 2022

@andynka25 jen je potřeba počítat po rodičáku s tou nejmenší podporou, nebude se počítat z výplaty, ale z průměrné mzdy. Na netu najdeš kalkulačku, vychází to na první dva nebo tři měsíce kolem 4 tis pak kolem 3 a pak jen kolem 2tis. Ale normálně ty jim na ÚP ani nemusíš hlásit že pobiras RP.

leniczka23
14. pro 2022

A nechápu proč se tu někteří hádají že to nelze, když o tom evidentně moc nevědí. To radši neodpovidat.

andynka25
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
leniczka23
14. pro 2022

@andynka25 jo tak to nebudeš mít tu nejmenší, já nečetla všechny komentáře. To by se ti normálně mělo.pocitat z platu. Splnujes tu podmínku za poslední dva roky odpracovaných 12 měsíců.

andynka25
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
mia255
14. pro 2022

Fakt to lze? Jako pardon ale to je dobrá "odrbavacka". Mě to z logiky věci nesedí ale asi nejsem dostatečně kovaná v sociálních dávkách. Nicméně zakladatelko, přes UP rozhodně nic na zkrácený úvazek na HO nečekej. To bys musela mít sakra štěstí aby tam nějaká taková nabídka byla.

j.a.n.i
14. pro 2022

@mia255 Proč by to měla odrbávačka, má odpracovánou potřebnou dobu? Má. Skončilo ji zaměstnání? Skončilo? Hledá práci? Hledá. Tak mi řekni jediný důvod proč by tu podporu neměla dostat.

leniczka23
14. pro 2022

@mia255 ano, nejsi absolutně kovaná, jinak bys nenapsala takovou blbost. Odrbávání na tom není totiž ani za mák.

mia255
14. pro 2022

@j.a.n.i
@leniczka23 nemám k tomu co napsat. Jak říkám nejsem v sociálních dávkách jako doma 🤷 pokud to tak jde a máte potřebu to využívat nemám s tím problém. Já bych se raději zařídila jinak než natahovat ruku. A teď do mě 💪

mia255
14. pro 2022

Jen ještě dodám, sociální dávky chápu a jsou naprosto pro mě v pohodě pokud pro rodinu nebo jiná možnost, tedy je samozivitelka nebo otec či matka z objektivních důvodů nemohou pracovat. V situaci kdy otec dítěte pracuje a má HO já bych byla na rodičáku a ještě řešila podporu v nezaměstnanosti.... Asi jsem málo sociální 🤷

mia255
14. pro 2022

@j.a.n.i protože mi to přijde nelogické toť vše. Ale jak píšu, v sociálních dávkách se (dikybohu) moc nevyznám.

j.a.n.i
14. pro 2022

@mia255 No, budeš poněkud omezená, neb to, že člověk něco zná ještě neznamená, že to využívá, to si projektují jen závistivý omezenci. A ještě se tváří, že jsou něco víc, když to neznají, zvláštní.

leniczka23
15. pro 2022

@mia255 proč vždycky, když někdo napíše úplně dementní názor, je tam dodatek. A teď do mě? 😁
Už radši asi nic nepiš, děláš ze sebe jen většího a většího hlupáka. Hezký den.