Ahoj všem maminkám! Mám skoro 4 měsíční holčičku (za týden jí budou čtyři měsíce), je to mé první takříkajíc vymodlené dítě. A těhotenství jsem měla jeden velký stres, umřel mi tatínek, onemocněla maminka a děsně jsem se bála i o malou. A i když jsem si vždycky říkala, že nebudu taková ta vyplašená máma, máma co sleduje jestli se jí dítě ve vývoji vejde do tabulek, lítám v tom až po uši. 🙂 ☹ Malá vezme hračku do ruky,ale moc si ještě neuvědomuje, že jí v ruce má, na bříšku se jí nelíbí, takže tam vydrží tak pět minut a pak řve, sama se nikam zatím nepřetočí, zatím ještě neobjevila ani své nohy, začala je nedávno trochu zvedat, o ručičkách ví a taky si je náležitě cucá 🙂, směje se, ale zatím né nahlas a já jak jí tak sleduji, tak si říkám, je u ní všechno v pořádku, neměla by umět už víc, tak jako to mimčo v poradně (byl to 4 měsíční chlapeček, přetáčel se na bříško jako divý, cucal si nohy....)???? říkam si i jestli se jí dost věnuji, ale zároveň se jí zase nechci věnovat moc, abych jí také nechala prostor, aby si mohla hrát sama a nezvykla si moc na mou přítomnost. pro příklad jak vypadá náš den, vstaneme, dám jí na jejích pět minut na bříško, jdeme dlabat, po odkrknutí šupajdí na deku, kde jí nechám si hrát, což znamená, že leží, občas čapne nějakou hračku, sem tam si broukne,pak začne být nespokojená, tak jdu k ní, mluvím na ní, ukazuji jí hračky - celé toto trvá tak pul hodinky až hdinku, pak už chce spát, tak jde chrupat, a takhle to je po každém krmení. Je to ok? Mám něco změnit? Jak říkám, plácám se v tom. Předem děkuji za názory a rady a pokec 🙂
@schnee Ahoj, já mám dceru o málo starší, než ty - jsou jí 4,5M. Děláš všechno ok 🙂 Na bříško jí pokládej často, ale na krátkou dobu. Třeba vždycky, když jí přebaluješ. Moje Nikolka se taky nepřetáčí, teď jsem s ní byla i na RHC a prý je to normální. Po 4M by se měly mimča začínat otáčet na bok. Když už si tvoje holčička cucá ručičky, tak za chvíli dá do pusy i hračku. Nohy mi zvedá parádně, ale palečky u nohou ještě taky nedumlá. Buď v pohodě 🙂 Já jí dávám hračky před oči a navádím jí je i do ručiček. My se ráno v 7 nabaštíme a hrajeme si na posteli, za hodinu si jde ještě schrupnout. Po probuzení ji dám na deku, kde má hrazdičku - tam se vyřádí, potom jí i na chvíli čtu, protože už udrží pozornost - poslouchá a dudlá u toho nebo si hraje. Pak jde v 10 zase papat a tak to pokračuje...... V bdělým stavu je tak 1,5 - 2 hod, podle situace, je to různý a pak jí dám spát.
Vývoj zhodnotit nedokážu, to ještě nastudovaný nemám, jen bych chtěla říct, že je super, že si uvědomuješ, že nemůžeš tančit kolem dítěte pořád, a že je to pak spíš špatně než dobře - takhle nějak bych to chtěla dělat taky, za mě super 🙂
Na bříško jí dávám vždycky tak hodinku po jídle tak třikrát, pak jde chrupkat, po probuzení před dalším jídlem jí dávám znovu tak třikrát. U mě na hrudníku se jí na břísku taky moc nelíbí. Zatím polohu na bříšku nevzala moc na milost. V bdělém stavu vydrží taky tak hodinku až dvě, jak kdy a v tom je i doba krmení a odkrkávání. Já jí sleduji asi víc i proto, jaké jsem měla nervozní, smutné a strachové těhotenství, tak si říkám, jestli to ta moje beruška nějak neodnesla. ☹
@schnee Nesmysl. Děláš to pro ní i pro sebe správně. Když jí budeš 24h denně za zadečkem, v ničem jí nepřilepšíš. Důležité je, aby věděla, že když tě potřebuje, jsi nablízku, a že když se bojí nebo chce být s mámou, tak tu ta máma je a bude. Jen jí nech, ať se naučí zabavit sama 🙂
Ahojky. Bud v klidu. Maly ma 8mes a jsou dny kdy sr mi zda ze by taky mel toho umet vic (ve skupince cervencovky 2015 je spousta deti co je o mesic mladsi - je o 5t drive- a uz kuprikladu lezou,nektere uz stoji a nektere se dokonce snazi o prvni kroky) ... Ja myslim,ze vse je dano tim,ze nekdo tvori ruzne tabulky (bud v klidu maly si palec u nohy nikdy necucal a to dosahne nohou k puse,na bok se pretaci az ted - prvne se v pul roce pretocil uplne na bricho ) a je moc dostupnych informaci na internetu a co si budeme povidat, hledame co dite v danem veku ma ci nema umet. Ale kazde dite je original a samo neejlepe vi kdy se citi na to aby se pretocilo, zacalo lezt apod 🙂 moje rada zni, venuj se tak krasne jako doted male, neres tabulky ani info na internetu a budes nejstastnejsi maminka 😉
@radana1992 Já vím, internet je moje spása i zlo. 🙂 Rozumově tohle všechno vím, ale pak promluví malinkatý hlásek ve mě, jestli dělám vše dobře, jestli se jí nevěnuji málo nebo špatně. Jak říkám, lítat kolem ní 24 hodin taky nechci, spíš mi jde o to, jestli ten čas, co jí věnuji je dostatečný a správně prožitý. Nechávám jí samotnou na hrací dece, tam si nějaký čas vystačí a když už chce pozornost, tak jí vlastně jen podávám hračky, aby si je brala do rukou, povídám si s ní a ona leží jako placička 🙂 sem tam zvedne nahoru nohy.
@schnee tvoje dítko je zcela c pořádku. Každé dítě se.vyviji svým tempem, tabulky jsou pouze vzity jakýsi průměr. představ si, že průměrná váha ženy je 65-75kg a co ty ostatní...? 🙂 neboj se. Já měla předčasně narozené dítě, pořád jsem ho sledovala a skatulkovala, to druhé jsem vůbec neřešila a jak bylo vše v pohodě, oba byli vývoje úplně stejní, dokonce byl možná v něčem i rychlejší ten předčasně narozený. Moc dobře si pamatuji, jak jsem plakala že ten jeden má v tabulkách moc malinkou hlavičku a na internetu se dočetla, že takovým dětem se hlavička řeže a dnes? Kupuji oběma (2a 3 R) čepice velikosti na 6 -8 let
@schnee Tím, že se budeš takhle stresovat, neprospěješ sobě ani své holčičce 🙂 Určitě děláš všechno správně, jen to holt nezapadá do nějakých tabulek... Můj syn taky není tabulkové dítě. Na bříško se začal přetáčet až v osmi měsících, z bříška na záda v devíti. Teď má deset měsíců, nemá jediný zub, nesedí a v noci se budí každou hodinu 😀 Prostě má svoje tempo... Takže buď úplně v klidu, vykašli se na nějaké tabulky a užívej si svou holčičku. Však ona všechno zvládne 🙂
@schnee přečti si Princip kontinua, ne všechno se dá aplikovat, ale může to otevřít oči. Důležité je taky to, aby se celý tvůj život netočil jen kolem vaší malé. Taky si myslím, že by pomohlo začít malou nosit v šátku a tím ji mít u sebe a zároveň mí nějakou volnost. Jsi máma a pro vaši malou ta nejlepší a jedíná. Bude to dobré, jen se z toho nezbláznit 😀
Znamy syn zacal chodit az ve 2 letech, a ted beha rychleji nez vsichni deti kolem nej... je to strasne indivudalni a pokud mas spokojene a jinak prospivajici dite, neresila bych 🙂
Právě, jen se z toho nezbláznit. 😀 Ještě nemám vychytanou tu hranici mezi tím užívat si malé a mezi tím, že už jí moc "rozmazluju" jestli víte co tím chci říct. Jak už jsem řekla, chci jí nechávat i prostor, kdy si hraje sama, aby si utřídila své myšlenky a naučila se hrát sama, ale také chci být s ní a nějak nevím, jak to všechno vecpat do hodinky a půl kdy bdí 😀 Víte, takové to, chci jí pomazlit, ale né zase moc aby si nezvykla a já pak nedělal nic jiného než jí měla v náručí 😀
@schnee já tady ty strachy znám, takže vím, že tě to akorát bude ničit. Pokud to jde, tak srovnavej minimálně. Každý má svůj čas. Mě taky vždy dovedlo rozhodit takové ty chlubici příspěvky, co moje dítě všechno umí a jak je dokonale, nebo naopak nedokonalé a umělo toho ještě víc..
@schnee já už to ani nečtu, prostě to přejdu. všechny super děti od roku a půl jedou básničky a jsou bez plen i na noc. A super matky se tu musí pochlubit, ještě stylem "asi toho umíme málo" neměla jsem se potřebu pochlubit ani, když mé dítě něco bezvadně zvládlo, prostě mě tento způsob vyjadřování nikdy neseděl
@samaber To chápu, taky mám tenhle způsob falešné skromnosti v "oblibě". Radši ocením konverzaci typu, hele my tohle už umíme a zkus dělat třeba tohle a tohle, pomáhá to, nebo tohle nedělej atd. . 🙂 Prostě výměna rad a zkušeností. Ajelikož jsem prvorodička, tak rady a zkušenosti nasávám jako houba 😀
@schnee no já jsem taky nechtěla viset dětské doktorce pořád na telefonu...
Teď mám spíš opačný problém, vyhýbam se,abych vysloveně radila ostatním... Nemám naturu poslouchat pak urážky, jak nemám pravdu a jak je to jinak atd... To raději ať poradi ti povolání, mě se dohadovat a rozčilovat nebaví, kor když jsem těhotná a mám nervy na pochodu
@samaber Jasně, taky už jsem doktorce párkrát volala, ona je děsně hodná, ale také toho nechci zneužívat. Takže pátrám tady a pak se nějak zařídím. Co se táče rad, já nikomu radit nemůžu, můžu sdělit jen své zkušenosti třeba jakoteď v jiné diskuzi o bolesti prsou v těhotenství, ale rady typu, co má kdo dělat, to né, nemám na to povahu a ani zkušenosti a asi jak píšeš ty, by mě pak mrzely urážky a tak. 🙂 Jinak koukám, že čekáš třetího drobka, máš můj respekt! 🙂))
@schnee díky. Není to ani 4roky, co jsem měla prvního. Nevěděla jsem vůbec nic 🙂 v porodnici jsem zapinala ohřívačku na lahvičku bez vody a divila se,že to neohriva 🙂)
Pak ty rady jsou hlavně o přístupu k životu. A to člověk získá časem. Neexistuje nic jako musí to být tak nebo onak.
@schnee já měla první mimodelozni, manžel měl ještě totálně v háji spermio. Takže když se po roce zadarilo, bylo to štěstí. I když bohužel rizikové a rodila jsem dva měsíce dřív. Pak jsme se začali snažit když měl prcek 10 měsícu s tím, že se třeba zadari za rok a zadarilo se další měsíc. Zvyknes si na všechno. Byli to dva kluci, chtěla jsem velkou rodinu (jsem jedinacek) a ještě zkusit do třetice štěstí na holčičku a povedlo se. Vše má své výhody a nevýhody. Nelze to moc pausalizovat ani hodnotit. A kdo to moc dělá ten většinou má jen nějaký vnitřní problém. První syn se mi narodil ve 4 na vejsce a druhý byl v bříšku na statnicich. nikdy děti nebudu litovat, hrozně tě to obohatí i změní život. Klepala jsem si dřív na čelo, když jsem slyšela, co matky řeší, teď se zaujetím řeším taky 🙂 trošku závidím matkám, co se vrací do práce, já za 4 roky začínám od píky a z nového jsou obavy, ale tak nebudu první ani poslední
i kdybys ty tabulky študovala pořád (a asi ne, nohy objevit, cucat 5.m, přetáčet na břicho 6.m) tvůj strach to jen znásobí. Věnuješ se dost, na bříško od narození 10x-12x denně, třeba by se jí tam víc líbilo rozbalené bez pleny, na tvém hrudníku..vše je ok, neboj se!