Ahoj,
je to 14dní zpátky, co jsem Vás prosila o rady, jak posílit laktaci a jak dokrmovat. Dnes jdu bohužel s jinou otázkou, a to jak šetrně a nejlíp přejít na UM.
Na zvýšení tvorby mlíčka jsem vyzkoušela snad všechno, dokonce jsem si pořídila elektrickou odsávačku a snažila se posílit laktaci tím, ale mlíčka stále ubývá, malá jen a jen pláče a já se dnes rozhodla, že končím:( V pátek nám končí šestinedělí, obrečela jsem to strašně, ale víc už nezvládnu.
A teď k mé otázce, samozřejmě chci té malé dát moje MM ještě co to půjde, ale jak ? Je lepší kojit a dokrmit UM, tzn. zvážit před a po a pak dávku dokrmit UM? Nebo je lepší odstříkat mlíčko a dát ho malé, až to bude jedna celá dávka a ostatní krmení dát normálně UM?
A ještě se i zeptám - které mlíčko je podle Vás nejlepší, zatím to něco málo, co bylo potřeba dokrmujeme BEBOU...
Díky moc :*
Já nejdřív nakrmila z prsou a pak dokrmila UM. Aby ode mě stále dostávala 🙂
@1leny určitě kojit dokud to půjde, pak jsem ani nevážila a dala synkovi stříkačkou přes prst do spokojenosti. 🙂 V šestinedělí to bylo zoufalé, ale pak se to začalo zlepšovat, třeba se to taky ještě zlepší. A když ne, tak z tebe horší matka nebude. ;) Jinak pokud máš Bebu a malé vyhovuje, tak bych neměnila, leda že by z toho měla zácpu nebo tak něco. My měli Hipp combiotik už z porodnice a neměnili jsme, vyhovoval skvěle.
A jak jsi přišla na to, že nemáš dost mléka? Že nic neodsaješ ještě nic neznamená. Zkusila bych ještě skupinu podpora kojení na FB, jsou tam poradkyně, mezi nimi i lékařky, třeba byste to ještě zachránili 🍀
Takže kojit a pak prostě udělat dávku podle krabice a doufat, že si malá vezme jen kolik potřebuje? Asi tedy zkusíme, ale malá je žravec, tak mám strach, aby se nepřežírala, jen proto, že to má ve flaštičce:/
@katgatoo Měla jsem tu laktační poradkyni, konzultovala s doktorama, beru bylinky, homeo, vývary, caro, x litrů vody denně, přikládám malinkou jak chce.. Ale ta mi tu od třetího týdne pláče hlady (vím jistě, že je to hlady, ano..) a po čtyřech týdne už toho mám prostě dost, asi jsou maminky, které to třeba překonají, ale já jsem prostě jen ve stresu, vynervená a na malinkou mám kolikrát akorát zlost, když pořá zlobí.. a to nechci.. pak tu akorát brečím..
@1leny Ještě hodně pomáhá kontakt kůže na kůži a nošení v šátku. Prostě ten kontakt má vliv na mléko a tvorbu, jinak samozřejmě chápu, že nechceš, aby malá měla hlad, klidně dokrmuj, ale nevzdávala bych se kojení, pokud saje a něco si od tebe vezme, to mi přijde škoda, dokud to jde.
Hlavně se netrap nejsi špatná máma když nebudeš kojit někdy to prostě nejde a můžeš dělat cokoliv a jestli si z toho vynervavana přenášís to i na miminko tolik děti vyrostlo na UM zkus nakojit a zkus dokrmit UM a my měli u obou děti Hipp
Nakojit a pak případně dát UM. To, co popisuješ zná snad každá máma, která kojila a je to normální. Přesně v téhle fázi se ale některé rozhodnou přejít na UM, protože mají "málo mléka"/"slabé mléko" - žádná máma nemá (pominu-li zdravotní potíže) málo mléka. Kojení holt není procházka růžovým sadem, chce to dost sebezapření a hlavně velkou výdrž a chtíč, že kojit chceš i za tu cenu, že jsi někdy (třeba jako já první tři měsíce) zralá na psychárnu - vím, o čem mluvím (stále kojím 16ti měsíční). Každopádně to, jestli budeš kojit nebo dávat UM neříká nic o tom, jaká jsi máma a hlavně, každá to máme jinak 😊. Hlavně, ať jste obě spokojené.
@1leny netrap se, měla jsem obě děti na Um a určitě jsem si nepřipadala jako méněcenná nebo krkavčí matka. Důležitá je psychika.Udělej Um do flašky, nakoj a dej UM a uvidíš kolik si prcek vezme. Potřebuješ si psychicky odpočinout a pokud to nedáváš,tak přejdi na UM.Spokojená máma=spokojené dítě a podle mě nezáleží zda je krmeno MM nebo UM. Jo,pro rýpalky,není pravda,že dítě na Um je cvalík a víc nemocný než dítě na MM...U dcerky jsem dávala Nutrilon, syn byl na Sunaru Complex.
Když to nejde, tak to prostě nejde. Nemusíš se tu nikomu přece obhajovat a zpovídat, co už jsi všechno udělala, nebo neudělala. Mi třeba pomohlo až pivo (takže Birell)! Nikde se o něm moc nepíše, ale já na něj měla chuť (a to celou dobu kojení, teď už zase preferuju víno) 😂🙈 Co mi nefungovalo vůbec je kojící čaje a Caro. Celý první měsíc byl očistec a to doslova.
Jinak k UM, když ti ještě něco teče a kojit aspoň trochu chceš, tak nejprve nakojit a pak dát flašku. Osobně bych ale začala tak s poloviční dávkou. Nedala bych ji hned dostatek. Jednak aby měla víc snahu tahat od tebe a aby ti nezmizela laktace. Jakmile se ozve, že má zase hlad, tak prso (i kdyby po hodině, na časy vůbec u kojení hledět nemusíš. U UM pak jo.)
Nejdřív jsem vždy kojila, potom dala UM. Jak MM ubývalo (čemuž jsem se snažila předcházet právě tím, že jsem dávala nejdřív na co nejdýl prso), tak se to vyřešilo samo a ten přechod byl pozvolný. Dávky UM jsem ze začátku dávala po 60ml a zvyšovala s tím, jak měla malá hlad. Ona si i teď občas vypije 120ml a stačí jí to a někdy se zdá, že je hladová i po 240ml. A UM jí teda dělám na víc dávek (nejvíc těch 120ml najednou), pije si to totiž pomalu, tak aby to měla vždycky teplé (za mě lepší čerstvé, než to ohřívat).
@niki1107 starsiho jsem kojila 3 roky a byla jsem si JISTA, ze kojit muze kazda... Prosla jsem s nim x bojkotu a stejne se kojil 3 ROKY.
U druheho ditete jsem cekala, ze to bude stejny... A mala se odstavila ve 3m. Trech MESICICH! Opravdu jsem kojici veteran, za ty tri roky clovek preskace leccos. Ale kdyz neni, ani smrt nebere. Tezko rict, co se stalo. Nastup MS, hormony, neco neco neco... Takze uz vim, ze kojit nemuze kazda. Ja to obrecela... Syn 3 roky a dcera ani ne 3 mesice?! Ale tak to holt je.
@1leny kazdopadne - holky uz napsaly. Prechod ma vice moznosti. Jestli akceptuje lahvicku, dej 60ml a uvidis. Savicky maju ruzne dirky, meli jsme vsechny, dcerka nakonec chtela jen svycarskou Bibi anebo pozdeji jen z DM velikost S. Je to takovym malym nevyraznym vevnitr na vnitrnim okraji te savicky. S je nejmensi, M ma pak cca od 6mesicu.
Za mne top Kendamil, ale pozor. Pri zadelavani NETREPAT, jen krouzive michat. Je z plnotucneho mleka, takze hodne tucny a kdyz trepes, udelas z nej bublinkatou slehacku 🙂 proste hodne peni. Ale je super. Pak nutrilon nebo hipp. Kazdemu decku sedne jine, zkousej.
Moje mala pila tak 60ml, postupne v 4m na 90ml,pak 120.
Pozor. Um se nikdy neohriva, vzdy udelej cerstve. Ze zacatku mozna budes hodne vylevat, ze to nevypije, ale postupne se to naucis. Zadelane muze stat v pokojove teplote tak 2hod. Moje mala nema problem ho vypit v pokojove teplote. Venku - termosku a ja si nameruji do malilinkatych plasyovych krabicek uz 5 odmerek, venku jen nasypu a zaliju vodou. V termosce mam vodu akoeat, zadnou varici. Trva to 5 vterin 🙂 zakicham, netrepu (kendamil) a hned ji to frknu.
Tak se mej dobre, netrap se tim a at hezky roste
@1leny ahoj, jako bych ten tvůj příspěvek psala já. Taky sem vyzkoušela všechno, taky sem koupila odsávačku, vitamíny, čaje ,caro, homeopatika, společné spaní, šátek atd atd. Stálo mě to i hooodne peněz. A výsledek? Nonstop uřvaný hladový mimino, který málo přibíralo. Jenom proto že sem si říkala že kojit může každá a že to musí jít.No a teď už vidím že sem byla fakt blbá, že ty první tři měsíce mohli bejt krásný kdybych se pořád nesnažila aby fungovalo něco co v mým případě prostě asi nikdy fungovat nebude. Takže dej umělý, pokud bude miminko spokojený je to ta jediná správná volba. A koj tak jak to cítíš ty, já to vydržela ještě další dva měsíce🙂
@1leny Doufam, ze bude lip a drzim palce at se krmeni vylepsi, at uz s trochou MM nebo plne s UM. Taky jsem mela problemy a dokrmovala UM, pak se to vylepsilo.
Pri prechodu bych zpocatku asi postupovala, jak v uvodu popisujes. Tedy zvazit, nakojit, zvazit a to, co chybi, dodat v UM. Casem uvidis, po jake davce bude mala spokojena a vazeni uz nebude potreba, nejak to odhadnes. UM bych zpocatku zkousela davat strikackou, nebo jeste lepe cevkou po prsu. I trochu kojit ma kvuli imunite a kontaktu s malou smysl. A casem se uvidi, pokud mala prso zcela odmitne, pak uz asi prechod na lahev. Jinak s UM bych to zpocatku neprehanela, mohlo by bolet brisko.
Jeste bych mozna zvazila povolat jinou laktacni poradkyni, mne s problemem pomohla az treti. Prvni byla asi zacatecnice, s druhou jsme si nesedly. Mohla by poradit i s prechodem na UM. A s vhodnou technikou pro dokrmovani. Zkusila bych pripadne LP z Mamily.
@1leny když jsem končila s kojením (měla jsem to tak nějak jako ty). Nabídla jsem prso a pak dala UM. Vždy jsem udělala méně a pak raději dodělala, malý by mě sežral i s lahví 😁 Asi po 14 dnech jsem dávala jen UM, bylo to šílený trápení pro nás pro oba. Vím, že jsem udělala maximum a hlavní je, abyste byly obě spokojené. Jinak za mě je 🔝 Kendamil.
Nebudu ti tu vypisovat, at to jeste nevzdavas a at si zavolas jeste dalsi tri laktacni poradkyne atd. Ty vis sama nejlepe, kdy skoncit a kdyz uz pres tu caru proste nepujdes. Ne, opravdu mleko netece na povel a opravdu ne kazda matka muze kojit. Muzes to zkouset jeste dalsi mesic, ale k cemu to bude? Lepsi matku to z tebe neudela. 😉
Tak to jen pro poradek. 🙂
Ja u dvojcat take castecne kojila. Nejdrive jsem pred kazdym UM nakojila. Nikdy jsem nevazila. Proste co si vytahli, to si vytahli a udelala obvykle mnozstvi UM, ktere jsem behem par dni zjistila. Vetsinou to bylo porad stejne mnozstvi. Takze treba na prvni davku udelej 150ml (165 celkem) a uvidis, kolik ti vypije. Kdyz vypije vse, zak zreba dalsi den zkus udelat vice. Pravdepodobne se ti brzo od prsu odstavi uplne...s tim holt musis pocitat. Ale to neni v zivote vubec podstatne. Dulezita je vychova a ne to, jestli bylo dite prvni pulrok kojene nebo ne. 😉 Drzim pesti, at uz je jen dobre a mas doma spokojene miminko.
Pokud ještě mléko máš, smířila bych se s dokrmem a hledala nejsnazší cestu krmení. Jedná z variant je suplementor od Medely. Lahvička s UM se zavěsí na krk a hadička z ní se spolu s bradavkou vloží dítěti do pusy. To saje současně dokrm i z prsu a krmení je rychlé. Bez vážení atp. Důležité je střídat prsa během kojení. Klidně i 6x. A hodně odpočívat. Miminko mít pořád blízko u sebe, aby jej tvoje tělo cítilo. To se poddá.
Jen kus mého příběhu - malý nedonošený, snad do 3 měsíců se v podstatě nepřisával, odsávala jsem, dávala jsem mu to flaškou. Co šlo, bylo moje, zbytek prostě UM. Pak se zvládl sám přisát, tak jsem nakojila a dala flaškou na "dopucnutí" UM, kolik vypil. Když mi jednu dobu blbě prospíval, tak jsem do něj to UM cpala "horem-dolem" (navíc ke kojení). Ve 4 měsících jsme začali s příkrmy - a jak se částečně nají klasického jídla, tak kolem 5 měsíců začal UM zcela odmítat (jedině v kaši ho snese) a je to prso-závislák.
Takže i pokud je mlíka málo, dá se klidně kojit do roka dítěte i dál. Jen nebýt ve stresu, že je to buď-anebo. Já mám někdy mlíka víc, někdy míň, dost to kolísá, někdy má mladý i žízeň, tak mu dám vodu, někdy mu mlíko ode mě stačí. Taky závisí, co zrovna jí. Takže nemusíš ořvávat, že bys nekojila - prostě dej UM, aby neměla hlad, a pořád koj.
@zvedavec2 Určitě ti věřím a nepochybuji o tom, že i tohle se může stát, ale ty sis vyzkoušela dlouhodobé kojení, tzn. věděla jsi, že pro to děláš maximum, přestože to fakt nejde. Já nejsem propagátorka kojení, je mi jedno, co kdo dělá, ale 99% kamarádek v okolí mi nakonec potvrdilo, že nekojilo skrz náročný začátek, protože láhev UM je raz dva připravená (za mě je to teda přesný opak, mám připraveno nonstop 😃). Já první tři měsíce myslela, že fakt potřebuju na léčení, jak jsem byla vystreslá z neustálého kojení a pláče - kojila jsem snad každou hodinu, nikdy mě však nenapadlo skončit, věděla jsem, že to dám. Ale!!! malá prospívala, což pro mě bylo důležité. Stejně si myslím, že každá máma nakonec udělá to, co je pro ni a mimčo nejlepší a to je super, nikdy bych nikoho neodsuzovala 😉❤️👍.
U prvního dítěte to u nás vypadalo podobně. Během šestinedělí se mi tvořilo málo mléka, dcera nepřibírala a doktorka mě tlačila do UM. Obrečela jsem to hrozně a koupila UM, dcera ho odmítala, poté i jinou značku, chtěla jen prso.
Takže prsa šla do boje a skutečně jsem se po čase rozkojila, dcera byla nakonec nejtlustší dítě v okolí, kojena do 1,5 roku.
Hodně sil 🌷
Jestli se můžu zeptat, jak často přikládáte? A miminko saje dobře, přisává se, nebojkotuje prso? Já teda osobně bych přikládala snad nonstop, pokud se přisává a neřve u toho, místo odsávání a podobné srandy. Já myslím, že to kojení v šestinedělí tak všeobecně bývá nic moc a zlepší se to až potom. Prostě přikládat a přikládat a nestresovat.
@teckadvojtecka nezlobte se,ale všimla jste si věty,že to tazatelka nezvládá?je rozhodnuta dát Um,tak ji odpovídejte na dotaz ohledně Um ne kojení.
Ja si tohle uzila s dcerou. Nechtela pit, nepribyvala atd. Po dvou mesicich jsem se na kojeni chtela vykaslat. Nakonec jsme vydrzely 11 mesicu, kdy se odstavila sama.
Ted se synem uplny opak. Od porodnice krasne pil a pribyval. Zkom mezi tretim a ctvrtym mesicem, na prsu byl takrka porad a stejne zhubnul. Skoro 2 mesice jsem odsavala a odsate davala na noc a stejne mel malo (pres den uz ma svacinu, obed a veceri). Takze ted je tyden na UM. Od nedele nekojim vubec (ani se neprisaje) a prsa se mi vubec nenaplnily, takze holt kde nic neni...
Urcite se nehrouti, stanou se horsi veci 😉 A pokud mleko vyhovuje, nemenila bych
@veronikav31 Ptala jsem se ze zvědavosti. Jinak můj postřeh je, že tazatelka teprve končí šestinedělí a už stresuje z kojení. To dělám, to dělám, to nepomáhá, ani to nepomáhá... a to je právě ono! Ale pokud preferuje takto brzo přejít na UM, to je její věc. Hlavně když bude v klidu.
@teckadvojtecka holt někdo to nedává,pokud se bude stresovat z kojení tak o mm přijde, bude neklidná,nervozní,bude to přenášet na dítě a není nic horšího než vystresovaná nervní máma,která křičí na dítě.to může přerůst v psychozu, bohužel ta se v šestinedělí vyskytuje velice často a většinou mámy to omlouvají z důvodu nevyspání,strach i stes z prdíků atd a nemusí se jednat nutně o kojící matky....pak to končí poporodní depresí a to je zle.takže za mě ať dá UM a je v klidu, pak bude v klidu i dítě.
U nás se neosvědčilo dokmrovat UM bezprostředně po MM. Šlo to ven. Takže jsem MM dávala, jen když jsem nastřádala dost na celou dávku.
Jinak UM jsem dávala DM a sypala probio BIOPRON do jedné dávky. Ale bylo to před 5 lety, teď je to třeba jiné. V té době mě přišlo, že jsou ta UM všechna víceméně stejná, takže jsem šla po ceně. Vlastně jsem UM vybrala už u syna ve 2012, toho jsme ale pár měsíců kojit zvládla, u dcery se to nepovedlo vůbec. Ale oba na tom DM mléku vyrostli. Za mě bylo fajn.
Přestože jsme z prsou holku nekojila, přikládala jsem jí na pomazlení a olízaní, pak jsem odsála. Věřím, že sliny miminka jsou podstatné na správné složní MM. Tak aspoň takhle. A gratuluju k rozhodnutí, že to nebudeš lámat a přiznání si, že to prostě nejde. To je to nejtěžší.
Výběr UM a ostatní věci už je hračka.
Muzete davat MM pred prikrmem, ale uz bych to nechala plavat. Zkusila bych kendamil.