Jsem na dně

barborasamuel
26. zář 2019

Od doby, co náš malý leze a chvíli neposedí je vše jinak. Cítím se hrozně, babičky na hlídání mám, ale chodí do práce nebo bydlí daleko. Nic nestíhám, máme necelé 2 týdny po svatbě a absolutně se necítím, že bych prožívala jakýkoliv partnerský život. Bydlíme v 2 patrovém domě, který jsem stihla uklidit asi tak 4 týdny zpátky. Hory prádla a nádobí mě děsí, na vysavač koukám každý den, ale tím, že se ho syn bojí, tak nelze vysát. Takže vytírá podlahu tím jak leze.. Už mi ani nevadí dětský pláč. Tak nějak jsem se naučila jet na autopilota. Na manželovo otázky odpovídám kývnutím hlavy, ikdyž nevím na co odpovídám. Kamarádky se nabízí.. „malého ti pohlídám” přitom přijedou na kafe a lítám kolem nich. Pak jsou tady víkendy.. povinné návštěvy a povinný sobotní oběd na kterém samozřejmě nesmíme chybět. Jedeme 50 kilometrů, abychom strávili 4 hodiny plné keců o motocrossu a politice, všichni si pochovají syna, manžel se poslubí jaké krásné dítě udělal a zase jedeme zpátky.. a sobota je v čudu. Pak přichází neděle a manželovo hláška „tak přeci poslední den, kdy jsem doma, nebudeš uklízet!” A jde to na novo. Týden sama a pak otřesný víkend přede mnou, nevím z čeho se mám těšit. A nebo mě to má děsit?? Poraďte, jak to zvládnout..a jak to děláte vy.❤️

helcakab
26. zář 2019

@barborasamuel
ahoj, viděla bych to na poporodní depresi, vyčerpání, vyhoření...Bohužel nikdo tě nepřipraví na to, co nastane po porodu. Všude se ukazuje jen to "pozlátko" jaké to bude nunu tutu s dítětem a realita? Sama jsem to zazila, zkus zajít za lékařem, aby udělal odběry, zda ti něco nechybí, případně konzultace u psychiatra a léky pro zklidnění pro začátek. Manžel je tedy přes týden pryč nepomáhá ti jestli dobře chápu? Pokud ne tak bych ho trochu zapojila, aby sis aspon denně chvíli odpočinula nebo něco udělala.

lv
26. zář 2019

Plán, a dodržovat, po částech, každý den kousek, v tempu - fofrem uklidit koupelnu, wc (když hlídá chlap, půlhodinu stačí), jiný den lux (at s ním jde na moment ven), na návštěvu stačí ob víkend, nebo chlap sám.. Anebo pomoc domu, 1x týdně at ti chodí někdo uklidit.

jituli84
26. zář 2019

@barborasamuel Nechci malovat čerta na zed , ale tohle měla přesně sousedka , maj dvě děti, její manžel byl přes týden pryč, ona na všechno sama a dnes bohužel žijí v odloučení. Z tohodle bych taky pěkně šla do deprese.

ai30
26. zář 2019

Taakze ;):
- Povysavat cely dum muze manzel v sobotu dopoledne, ty zatim vezmes prcka ven.
- Kazdou druhou sobotu poslat manzela na povinny sobotni obed s malym samotneho, ty potrebujes nejaky cas pro sebe a muzes i v klidu pouklizet. V nedeli potom budete mit cas na rodinny cas v cistem dome.
- Kamaradky se nabizi, ze ti pohlidaji maleho? Super! Vyprav jim ho na ven do kocarku, at hodku a pul jezdi a az potom si dejte spolu doma kafe.
- Kdyz manzel prijde z prace, dej mu maleho a udelej rychly uklid, nebo si proste jen dej vanu a bud chvilku 'bez ditete'. Ja chapu, ze je unaveny z prace, ale to neni nic proti celodenni peci o dite, tak ho nelituj a normalne se na tom domluvte.

Zacni proste myslet vic na sebe a hledat si chvilky volna, jsou potreba. A hlavne se neboj, je to vsechno jenom obdobi, ktere je narocne, ale skonci a potom ti to zpetne ani tak hrozne neprijde (pamet je milosrdna;))

Drz se, bude lip!

pink_unicorn
26. zář 2019

Já tomu teda za mák nerozumím,co jako nestíháš? Občas uklidit na mateřské s jedním dítětem? Co budeš dělat, až začneš chodit do práce? 🙂

ai30
26. zář 2019

@barborasamuel A hlavne nikdy nereaguj na lidi jako @pink_unicorn , oni se unavi a pujdou se nudit jinam ;)

areh
26. zář 2019

Chce to na chvilku vypadnout. Jednou týdně mít odpoledne pro sebe. Někde být sama. Občas poslat manžela s dítětem k babičce sama a pořádně se vyspat. Z vlastní zkušenosti vím, že se o tom líp píše než realizuje 🙁
Před narozením syna jsem si říkala, že snad nebude tak těžký mít jedno odpoledne pro sebe. Babičky mám v dosahu, manžela taky. Ale realita je jiná. Babičky pracují do pozdního odpoledne, nebo mají jiné aktivity, manžel taky. Já pořád řeším v kolik můžu někam autem vyjet, aby mi syn v autě nespal a nerozhodil se. Když jdeme na hřiště jsme tam sami. Přijdu si pořád sama. Do toho (nebo právě kvůli tomu?) mám díky PMS dost depresivně rozhozenou náladu... Vysněná rodičovská. Ještě že syn je nejlepší dítě na světě 🙂

widowblack
26. zář 2019

@barborasamuel pokud jedes na auto pilota a nevadi ti pláč tak dej malého do postýlky , ohradky a uklid si ... at teda brečí když ti to nevadí ... nebo se nauč valzat šátek , mladýho na záda a muzes uklizet a delat domáci prace . A nebo pokud ti spi prez den coz asi spí , dej ho v kocaru na balkon , vysaj a je to .... a praci si rozdel - jeden den to , druhy ono atd ... tak sem to měla já u prvniho ditka ,,, kazdy den nevo a porad se to udrzuje - kazdy den sem uklidem stravila jodinku a pul

xantista
26. zář 2019

Nevim jestli to někdo nepsal, ale domluvte se s manželem a najmi si někoho na úklid třeba jednou za dva týdny 🙂

barborasamuel
autor
26. zář 2019

@helcakab Manžel pracuje do 5 do odpoledne a malého si bere na hlídání tak, že pomazlit, pohrát na 20 minut a vrátit zpátky, aby mohl na trénink na fotbal nebo s kamarády.. syn zabere hodně času, sám se nudí, nechce si moc hrát. Pořád máme dohady o úklidu, prosila jsem ho, aby si uklízel po sobě, jenže je to hrozný mamánek stejně jako jeho bratr. Byli zvyklí vše dostat naservírované na “zlatém podnosu”.. přijdu si jako bych mluvila do dubu, když vidím špinavé trenýrky na zemi vedle koše na prádlo..

svntvt
26. zář 2019

@barborasamuel holky výše daly moc dobré rady, zkus něco z toho. Hlavně vyres manzela, toto fakt nejde. A drz se! Nejsi v tom sama, kazda z nas si zaziva ruzne krize a jak se tu pise, byva to obdobi, ktere prejde. Moc drzim pesti at je Ti brzy lip!!!!

barborasamuel
autor
26. zář 2019

@ai30 děkuji za radu❤️

barborasamuel
autor
26. zář 2019

@areh dřív jsem jezdila 1x ročně na dovolenou s kamarádkami a jejich dětmi, teď mi to poměrně chybí, ocenila bych i jeden den o víkendu volný.. bohužel manžela nemůžu poslat sama, je to moje rodina, která pořádá ten oběd.. spíš je to ob týden.. jeden týden jeho rodina a drůhý týden zas ta moje. Nevyhneme se tomu ☹️

widowblack
26. zář 2019

@barborasamuel tak to bych ho hmala svinskym krokem ! 20 min a finito ??? Ok kamaradi a fotbal až ja budu mit uklizeno tak ze ty pohlidas .... ale ruku na srdce urcite nejste spolu rok a pul ze bys nevedela jakej manzel je ... dud di to driv prehlizela a vadi ti to az ted , coz je horsi neco měnit ale i tak si trochu dupni . Já osobně sem velmi tolerantni , ale kolikrat manzelovi reknu - bez nakoupit , vysaj , udelej to a to ... a jelikoz to mame pd zacatku tak s tim nemam problém - a fotbal a kamarady a fitko stiha ....

gracinka7
26. zář 2019

@barborasamuel manžela prostě zapřáhni. Dítě je stejně jeho jako tvoje. Ano, má nárok na čas pro sebe, ale ty taky. U nás by naprosto neexistovalo, že si po práci chvíli prohraje s dítětem a mizí z domu za zábavou. Sedněte si a dohodněte se, která odpoledne budeš mít pro sebe ty a která on.

martaskaaa
26. zář 2019

Já tě chápu, já jsem před 3tydny měla taky nějaký divný stav, kdy jsem byla unavena, dítě zlobilo, v noci nespalo a můj celý dny v praci. Trvalo to tak 2tydny, zkusila jsem na rady tady přepnout do pozitivního režimu,kdy nic netrvá věčně a ono to docela zabralo. Teď poslední noci malý spí docela dobře, takže i já jsem vic v pohodě a mám zas energii na všechno. Jinak ale pračka pere sama, žehlit můžeš když spí. Já uklízím když spí nebo když je vzhůru a chviličku si hraje, tak to prostě dělám na etapy. Nekdy jednu věc dělám i dvě hodiny 😀 ale udělám. Nemáme teda dům ale 3+1

rebe
26. zář 2019

@barborasamuel A proč se tomu obědu nemůžete vyhnout? Jsi dospělá, máš právo rozhodovat se sama, a tvoje rodina je především tvůj muž a dítě? Chceš tam jet? Tak jeď? Nechceš tam jet? Nejezdi!
Manželovy trenýrky nemusíš zvedat, když leží vedle koše. Klidně je nech ležet. A dítě si od něj nemusíš po 20 minutách vzít zpátky. ideálně můžeš být už dávno pryč, aby ti ho vrátit nemohl 🙂
Prostě to řeš. Možností je spousta, ale jsi máma a jsi strašně důležitá, tak se o sebe starej. Na ostatní budeš mít sílu pak.

areh
26. zář 2019

@barborasamuel domluv se s vašima, že si potřebuješ odpočinout a nějakej víkend prostě vynecháte. Určitě to pochopí.
Jinak syn si taky do nedávná nevyhrál sam. Pořád musel být semnou. Skoro všechen úklid a vaření jsem dělala, když spal. Teď je mu 23 m a tak 1-2 měsíce si na chvilku vystačí sám. Je to mnohem lepší, volnější... Nevím, kolik je tvému dítěti, ale určitě přijde doba, kdy si sám taky vystačí 😉

martaskaaa
26. zář 2019

Jinak s těma obědama... Co když chcete jet třeba nějakou sobotu na výlet? To nemůžete mít ani vlastní program kvůli nějakými obědu? Prostě bych řekla, že neprijedete, ono se to určitě nezblázni a nevěřím tomu, že se tomu nemůžete vyhnout. Leda že byste měli oběd s tchanovcema soudně nařízený 😀😀😀 (pokus o vtip)

layaa
26. zář 2019

@barborasamuel ahojky, a co zkusit nechat vysávat robota? Budou Vánoce, ať přinese Ježíšek 😉 jinak v zájmu tvého duševního zdraví bych si vydobila aspoň dvakrát týdně dvě hodiny bez malého. A raději mimo domov, ať ti prcka nemůže šoupnout zpět 😉 a na ten větší úklid určitě hospodyni. Udržet velký dům v čistotě je časově velmi náročné.

terezzia
26. zář 2019

@barborasamuel ahoj, naprosto té chápu...když se narodil první syn 12/2016, byla jsem štěstím bez sebe, těšila se, že manžel konečně přestane hrát zavodne šipky a konečně budeme rodina...a ono 💩...prvního půl roku nebo skoro celý rok že je malý, že ho stejně nepotřebuje, že spíš maminku, sem tam se s ním pohrál ale číslo jedna byli kamarádi a šipky..aspoň jsem to tak citila...když pak začal chodit, tak s ním sice chodil ven ale ty kecy potom...jak on dojde chudák z práce a ještě se tahá s malým a já mám prý pohodicku...jo, ta pohodicka vypadá takto..zavřou se dveře, honem umýt záchod a koupelnu, dát vařit jídlo, do toho prádlo a ostatní....hotové dostihy...teď čekám druhé a měla jsem problémy, byla jsem i v nemocnici. Tak jsem se na ten bordel prostě vyprdla, když se mu něco nelíbí, může to udělat sám místo tréninku v hospodě nebo půl dne někde na sipkovem turnaji..sice je doma itálie, ale já kvůli němu nemíním přijít o miminko...někteří chlapi jsou prostě trochu sobci, neumí se ničeho vzdát a myslí si, že je to fakt "dovolená"

kacenka1111
26. zář 2019

Manželovi prostě dát dítě a stanovit úklid. Jak jako ze on jde cvičit a tebe nechá? Obědy nejsou povinné. Jestli jsi srab a neumis říct ne, tak se to nauč. Protože jinak jsi hadr na podlahu. Ano jsem tvrdá. Měla jsem to stejně. Teď? UŽ nikdy. A všichni pochopili a omlouvali se.

pajamo
26. zář 2019

Najít si uklízečku
A pokud tě deprimují návštěvy u rodiny omezit i ty, třeba jen každý druhý víkend

svntvt
26. zář 2019

Ja vzdycky uvazuju, kdo z nas je vic unaveny, zda ja po celem dni s malou (ale s 2hodinovou prestavkou kdyz po obědě spi), nebo on po praci. Prijde mi blbe, ackoliv nekde to tak funguje, mu vrazit dite ihned jak dojde a nazdar, ted mam volno ja... Ale asi kdyz prijde, da si neco na jidlo, uvari kafe, pokecame a tak, tak uz je to ok, to mu ji klidne necham. Jenze casto ma na praci jeste i dalsi veci, tak je mala na me...🤔 Ale podle me je rozdil, pokud ma fakt jeste neco na praci a pokud jde nekam do hospody nebo si zahrat nejaky sport... ale jako je to tezke, tezke to vyvazit, tezke to udelat tak, aby si oba uvedomovali, jak to ten druhy ma narocne (caste bagatelizování materske ,, dovolené,, 🙄), tezke, aby se v tom oba citili spokojeni a necitili se zneuziti... Aspon teda me to přijde těžké 🤔...........

hany_bany
26. zář 2019

To jako každý den manžel někam mizí? Na fotbal či za kamarády??? Je potřeba, aby v tom byla trochu rovnováha, promluvte si o tom. Nemusíš ho hned zahrnout výčitkami, prostě mu to řekni, jak to je, co tě trápí, co nestíháš, co potřebuješ. Třeba o tom ani neví, jak se trápíš. Zkuste spolu přijít na nějaké řešení, které pro vás bude přijatelné, ať už bude brát malého ven a ty uklidíš, nebo pomůže s úklidem on, nebo si pozvete paní na úklid...
A bylo by fajn, abys mohla aspoň jednou týdně vypadnout z toho kolotoče a jít někam sama, třeba cvičit, s kamarádkou na kafe, do sauny apod. A taky si někdy vyhraďte čas pro sebe, třeba se s malým běžte projít oba, ať se si nevzdalujete 😉

babanci
26. zář 2019

Jasně, je to hromada práce o tom žádná. Tak to trochu jinak porozdělovat. Dohodnout se, kdy budeš mít Ty svůj den a kdy on půjde za kamarády. A kdy budete taky spolu. Musí to být v rovnováze, protože jinak budeš nakyslá a on to schytá. 😀 To myslím, že každý rozumný chlap brzo pochopí.

vendelinka08
26. zář 2019

@barborasamuel musis proste zapojit manzela..je to i jeho dite. Pokud tak budes pokracovat..nedopadne to dobre. Staci se domluvit na urcite dny..kdy si proste vezme maleho ven a ty si bud uklidis nebo si udelas cas na sebe. Je potreba mu to rict. Chlapa to nenapadne!!! On ma pocit ze vse zvladas.

nik1
26. zář 2019

Ahoj. Tak především dítě se mění každou chvilku, takže jestli je teď hodně náročné, bude líp. Můj syn si začal trochu hrát sám až teď ve dvou letech. A byla doba, kdy beze mě nechtěl ani spát. Mazec. Zkus šátek nebo nosítko. Dáš si prcka na záda a můžeš třeba žehlit. To jsem dělala já. Navíc mého syna baví se účastnit úklidu. Zavřeme se v jedné místnosti, on dostane svůj hadr, kopu mu balón, zpívám, podávám mu věci, které nezná. Je to cvokárna, ale rozloučila jsem se s tím, že uklidím barák za půl dne. To, co bych normálně dělala hodinu mi ted zabere 3 hodiny. Vařím, když malý spí nebo si uvařím večer, když ho uložíme. A vaření na víc dní je taky záchrana. Návštěvy bych taky omezila. Nenech si od nikoho organizovat život a řekni si o pomoc, nebo ti hrábne. Manžela zapoj. Rodiče jste oba, bydlíte taky oba. Můj muž chodí z práce utahaný, že ani sex není, ale nádobí umyje a vysává. Za měsíc rodím a to bude teprve fičák. Za kamarádky buď ráda, je to spojení s okolním světem. Drž se.

nufik6
26. zář 2019

No, jestli ma tvůj manzel stejny názor jako muj - hlidat maleho nebude, protože "na to nemá radar" a je to zenska práce, tak drzim palce, at se z toho vyhrabes, chce to hodne sil a pevne nervy. My mame pubertaka z jeho prvního manzelstvi, o kterého se staram a skoro dvouletého mrnouse, oba jsou neskutecne živí. Uz jsem mela několikrát stavy, ze když od nej pujdu pryc, budu mit o pulku min práce. Babicky daleko, kamarádky uz mají deti velke a chodi do práce, takze stejna situace. Když prijdou, je to na kaficko a chlebíčky. Ale jsem za ne moc rada, protože si mam s kym popovídat. Od doby, kdy bylo malemu cca rok a pul, se nam krasne srovnal denní rytmus, spi vecer od 21 do 7 hod a přes den cca 14 az 17 hod, takze mam kazdy den cas dat si zeleny caj, uklidit, uvarit (pubertak toho opravdu sni hodne), apod. Drzim palce, at to zvladnes. Tvuj chlap aspoň chodi do práce, muj je osvc, pracuje nepravidelne a cca pul roku stravi v posilovne. Ja si prijdu jak vezen, protože kam jdu, tam jedine s malym, jinak nemam nárok... Mého chlapa nemam sanci zapojit, ale třeba ten tvůj je povahove jiny a bude se snazit ti pomoct, hoodne drzim palce 🙂

helcakab
26. zář 2019

@areh naprosto vystižny komentař!