Příspěvek na bydlení a smlouva na někoho jiného. Jak se to bude řešit?

18. lis 2024

Holky, prosím nechci moralizovat, jen poradit.

Jsem se synem sama, brala jsem RP a nyní jsem šla na úřad práce, jenomže jim dorazila smlouva z práce na DPP, kterou jsem neuvedla. Moje sestra potřebovala do práce a nechala si smlouvu napsat na mě (vubec mi nedošlo, ze by to vadilo) říkali ji, ze to hlásit nebudou. No peníze si samozřejmě nechala posílat na můj účet, nyní kdyz jsem šla pro podporu, tam je smlouva, paní jsem narovinu řekla, ze jsem nepracovala, ze ta smlouva byla jen psaná na mě (došlo ji, ze zaměstnávají na černo a ze chtějí nejspíš sestře uškodit, proto poslali tu smlouvu) jenomže akorát uškodili mně. Sestra s nimi nevyšla, udělalo se nějaký zle, tak asi proto.
Skoncila tam v srpnu, ale ja pobírám celou dobu příspěvek na bydlení, přídavek na dítě. No nyní to nejspíš poputuje na sociálku a ja tim pádem to budu leda tak všechno za tu dobu co tam pracovala vrátit (rok) je nějaká možnost se bránit?
Jsem z toho úplně zoufalá, myslim si, ze i kdyz mi daji splátkový kalendář, nemam šanci vyjít. Ja vubec nevim co delat. Znáte někdo podobný případ a co dělat? Děkuji

lencaa11
18. lis 2024

Myslím že to bohužel budou brát jako podvod na úřad v dnešní době tohle úřad nezajímá a hlavně jsou všude propojeny ...můžete jim to vysvětlit o se sestrou ale počítej te že to nemusí uznat

jelenice_zavodnice
18. lis 2024

No, nemoralizovat je tezke a take je tezke uverit, ze tohle se v nasem statu deje 🤷‍♀️ ale jelikoz ti hori za zadkem, tak musis ted chranit jen sebe a dite.
Nevedela si, ze nekdo na tebe nepsal nejakou smlouvu nebo DPP? Okamzite hlasit na dve instituce, policii kvuli “kradezi” identity resp. osobnich udaju a take na inspektorat prace nebo statni urad inspekce s dokumentem, vyzadej si kopii z te socialky, kde to zjistili a rekli ti to. Tohle predloz jako dukaz. Ale zrejme tim zavaris i sestre po legislativni strance.
Co se tyce tech penez od sestry, to bych nejako ukecala, ze sestra “schovavala” penize pred partnerem z duvodu takoveho a makoveho pokud to slo z jejiho uctu. Pokud ne, muzes mit zadelano i na problem v bance, chodili ti penize, o kterych si nevedela odkud jsou? Nevim, jestli tohle vyresi momentalni situaci ale moc reseni na vyber nemas.
Kdyz se na to divam, na tvem miste bych si overila i tvoje platby u zdravotni pojistovny, jestli nedluzis na pojistnem, pokud ta smlouva nebyla jen DPP.

lv
18. lis 2024

Na jednu stranu jste chtěli stát nějakým způsobem podrbat, odvést a zároveň si od něj dát vyplatit dávky, že? I sestra, nebo proč to nebylo psané na ni? Domluv se s ní, měla by ti aspoň polovinu té vratky dát, když je to kvůli ní. Tedy jestli nebude i ona muset vracet něco..

1pomnenka
18. lis 2024

Nechápu, chodily ti peníze na účet a tys je utratila? Těžko uvěřit, já bych si všimla, že mám peníze, které mi nepatří. Budeš je muset vrátit, jinak to nejde.

j.a.n.i
18. lis 2024

@jelenice_zavodnice Jasně, prachy ji chodili na jeji ucet, ale pna bude tvrdit, ze ji sestra ukradla identitu, to je fakt nápad.

j.a.n.i
18. lis 2024

No, co ti na to napsat, když jsi hloupá nebo chceš podvadet, tak holt budes vracet peníze. A jinak to nehazej na zamestnavatele, on niikomu skodit nechtěl, on ma pouze zakonnou povinnost vsechny dohody hlasit na ČSSZ. A proc myslíš, ze se to zavedlo? No přesně kvuli takovym, jako jste vy se sestrou.

autor
18. lis 2024

@1pomnenka Nee, sestra pracovala na moje jméno, peníze co vydělala chodili ke mně na účet a já jí je pak dala v hotovosti. Samozřejmě jsem o tom věděla, žádná krádež identity nebo tak, jen že to poslali práce na pracák a já teď budu mít problém se sociálkou i když jsem vlastně nikde nepracovala a ani neměla
Příjem.

autor
18. lis 2024

@j.a.n.i Jistě, takze zaměstnavatel dobrovolně ji nechával makat na černo smlouvu nechal na mě a to už je v pořádku🤣 na tyhle kecy nejsem zvědavá, psát si můžete co chcete, ja se ptala na radu pro sebe, sestra mi to dost zavařila

jelenice_zavodnice
18. lis 2024

@j.a.n.i Takze zamestnavatel je chudak, protoze udela smlouvu na jednoho a druhy mu to fyzicky chodi odpracovat? Vychcany je i zamestnavatel uplne stejne.

kristyn86
18. lis 2024

Promin,zavarila sis to nejvic sama. Nechat jakoukoliv smlouvu napsat na sebe,je blbost a risk. Jeste k tomu vyplata na tvuj ucet. Tady neni co dokazovat,smlouva je na tebe,penize chodily tobe. I pokud v tom byl dobry umysl,tak ted si na to dojela. A divim se,ze to zamestnavatel dovolil... To byl problem,aby mela sestra smlouvu na sebe? Pracuji na UP. Dohody o provedeni prace se sjizdeni automaticky,to neni,ze by to zamestnavatel poslal. A je to proto,ze spousta lidi dohody nehlasila a byla v evidenci. Lidi podvadeji a nakukavaji nam ruzne pohadky. Tohle ti nikdo (zamestnavatel) nepotvrdi,ze tam za tebe pracoval nekdo jinej. To je pruser. Kdyby se tam cokoliv stalo,zodpovednost jde za tebou. Ja delam jine davky a u preplatku na davce mame moznost splacet. Takze by to melo snad jit i u pridavku na dite a prispevek na bydleni.

1pomnenka
18. lis 2024

To ti nikdo neuvěří, splátkový kalendář tě nemine. Věděla jsi, že je to podvod. Jsi naivní, když sis myslela, že to nepraskne.

autor
18. lis 2024

@kristyn86 Dobre dekuji mox

veruuu_kubesovic
18. lis 2024

Tvoje sestra potřebovala do práce a smlouva je na tebe? Jakože cože??? To si snad děláš srandu? A nebo jsi tak naivní?

autor
18. lis 2024

@veruuu_kubesovic bohužel naivní chtěla jsem ji pomoct, ted jsem to odsrala ja nedá se svítit

lv
18. lis 2024

Ona ti nepomůže? Se splacením?

j.a.n.i
18. lis 2024

@jelenice_zavodnice No, ja teda nevim, co je na tom ze strany zamestnavatele vychcaného, on tim nic nezískal. A zcela upřímně, když prijde na vec, tak smlouva je na zakladatelku, ucet je taky jeji, jsou sestry, takze si budou trochu podobné, takže zamestnavateli nikdo neprokáže, ze o tom vedel. Ono kdo vi, jestli o tom opravdu věděl.

j.a.n.i
18. lis 2024

Neboj, taky si budu psat co chci, stejně jako si UP bude myslet co chce, resp. bude vycházet z toho co je na papíře a v dpp jsi ty, ucet je taky tvůj, jak sestra, tak zaměstnavatel jsou z obliga.

jelenice_zavodnice
18. lis 2024

@j.a.n.i Pracovnepravni vztah - bez uzavreni smlouvy = prace na cerno. To mu nikdo neuveri, ze nevedel, kdo mu beha po pracovisti.
Musi mit minimalne kopii os. dokladu s fotkou. To by v CR klidne mohli pracovat nezletili nebo se na pozicich “stridali” cizinci podobneho zjevu a nikdo by nic neresil?
PCR staci par svedku, ze dotycna na pracovisti nikdy nebyla a pokud se dohleda, ze v inkriminovane dobe byla jinde (supermarket s kamerovym zaznamem, mit uctenku, kterou platila kartou, navsteva uradu v pracovni dobe…), tak stahne sebou “na dno” zamestnavatele i povedenou sestru.

kupi
18. lis 2024

@jelenice_zavodnice kopii osobního dokladu s fotkou rozhodně zaměstnavatel u dpp nemusí mít

jelenice_zavodnice
18. lis 2024

@kupi Zamestnavatel nebo poverena osoba si musi zkontrolovat identitu dle os. dokladu s fotkou protoze podle cl. 1 je zamestnanec povinen konat praci osobne.

jiss
18. lis 2024

@jelenice_zavodnice teď s novými pravidly asi ne, ale v mém oboru bylo dříve dosti běžné, že lidi na DPP škemrali, abychom napsali smlouvu třeba na sedmdesátiletou babičku. Občanka není potřeba, do smlouvy se napíše spíš rodné číslo, adresa. Zaměstnavatel z toho nic nemá, jedině se snaží vyjít vstříc, a pak je ještě za špatného. Pecka.

jelenice_zavodnice
18. lis 2024

@jiss Vyjit vstric? Tohle je jednoduse podvod at uz za tim stoji cokoliv. Podvod od toho, kdo to navrhne a podvod od toho, kdo to prijme a napise nebo napsal dpp na babicku, dedecka nebo hodneho strycka.
Novela zakonika definuje to, ze zamestnanec je povinen konat tuto cinnost osobne. Jestli to tam bylo i predtim, to ted nedokazu rict, ale podivam se.
Povereny zamestnanec si musi tuto skutecnost overit. Nevim jak jinak si to overit, nez si vyzadat doklad s fotkou. Pokud by to zamestnanec odmitnul, nezamestnas ho, nebo zamestnas ale riskujes, ze porusujes zakonik prace a hrozi ti milionova pokuta. Autorka pise o srpnu, to uz platila tato novela.
Takze zamestnavatel se ucastnil porusovani zak. prace.

janule0123
18. lis 2024

@jelenice_zavodnice obcanka je na deset let, víme ještě kolikrát jak tam člověk vypadá 😝takže bych i věřila, ze by si tam někdo mohl splést sestry …

autor
18. lis 2024

@j.a.n.i Ano věděl, byly dvě smlouvy ta hlavní byla na mě a druhá na sestru, kterou měli založenou u sebe, protože máme každá jiné příjmení. Sestra je moje dokonce nevlastní, tudíž nějaká podoba ne a je mi 30 a sestře 19, takže rozdíl tam asi bude že, umiram z některých detektivů 🤣
On to normálně vědět podepsal to, ze tam bude pracovat pod mým jménem, sám jeste říkal, ze to hlásit nikam nebude, jinak by z toho měl průšvih. O všem věděl 🙂

autor
18. lis 2024

@lv No bude muset, sama bych to nedala.. chtěla pomoct a ještě mě do toho namočila, takže těžký

jelenice_zavodnice
18. lis 2024

@janule0123 Ja jen nerozumim, proc se tady tyto podvody obhajuji. Vsichni tri se tady domluvili a vesele podvadeji. A kdyz se na to prijde, tak se hrozne divi 🤷‍♀️

autor
18. lis 2024

@j.a.n.i Jj samozřejmě, vy jste samozřejmě svatá, ale co mi dnes paní na úřadě říkala, tak toto řeší denně opravdu na denní bázi a dela to hromada lidi, proto nebyla v šoku. Ze tuto situaci chápe, ale ze musim ted chápat ji, což chápu. A prý to nedělají ve skutečnosti Romové, ale normálně my Češi.

autor
18. lis 2024

@jelenice_zavodnice Jo, byla to chyba, teď už to vím. Sestra bude muset zabrat a platit, odsrala jsem to nejvíc já, takže bude muset si to zaplatit

autor
18. lis 2024

@janule0123 Jinak má sestra má krátké vlasy a je do táty a já dlouhé a jsem celá máma, ještě k tomu jak říkám je nevlastní. Takze podobu byste horko těžko nějak našla a už jen kvůli věku 🙂

janule0123
18. lis 2024

No spis otázka co je pro tebe min bolestny a co nese sebou menší následky - jestli přiznat podvod a podílení se na nem .. věděla si o tom, souhlasila si s tím a peníze chodili k tobě na účet … predpokladam, ze tam byli nějaký snahy o to, aby z vydělaných peněz zbylo co nejvíc a co nejmíň odešlo pryč .. jinak nerozumím proč tohle dělat, jestli to za to stojí .. a ze oficiálně ty peníze naskoci jako prijem tobě - takže potom nemusíš mít nárok na nějakou pomoc od státu … hlásit nikde nebude. - tak pak není potřeba smlouva, a nemůže si dovolit poslat peníze na účet oficiálně … Jestli to za par”ušetrenych” peněz stalo tady ty akce 😒nejčistší řešení domluvit se se sestrou a na splátkovém kalendáři .. tady tu částku si dokážu představit, ze se už vyplatí státu řešit přes PČR.. za blbost se platí .. bohužel jste to prekombinovali …