Rentgen nohy v 8tt - mohou ho při podezření na zlomeninu udělat?

aurelie34
21. črc 2019

Hezký den, jsem na konci osmého týdne a dnes mi moje kobyla dupla na nohu a mám asi zlomený prst. Mám ho modrý a nateklý a nemůžu s ním hýbat. Má smysl vůbec chodit k doktorovi když jsem těhotná?. Můžou mi udělat rentgen?

obla
21. črc 2019

@aurelie34 pokud Ti nejde o pojistku, tak nechoď. Oni Ti s tím prstem na noze stejně nic neudělají. Přifixujou Ti ho k druhému prstu náplastí. To je celé. Takže bych to udělala sama a nikam nešla. Navíc na RTG už vůbec!

vitezove
21. črc 2019

Se zlomeným prstem se nic nedělá no. Přivaž si ho k tomu druhému, jen tam jdi, kdyby třeba vypadal, že je křivý a musel by se rovnat. Nebo samozřejmě kdyby nedejbože modral, nějak nesnesitelně bolel. On totiž zlomený prst většinou moc nebolí. Ale chce se to snažit na něj co nejméně stoupat a dát mu šanci srůst.

lery92
21. črc 2019

@aurelie34 můžeš mít zlomený prst , ale co když máš rozdrceny nárt ?
Vše se dá zaplať panu Bohu řešit palpacnim pohmatem ( upozorni lékaře že si těhotná ) a on rtg neudělá , pochopitelně .

Chodem mimo od roku 86 dostáváme denně takových rentgenu do těla , že se nám o tom nikomu nezdá ... 😉

aurelie34
autor
21. črc 2019

Díky holky, počkam do zítra a uvidím jak to bude vypadat. Když tak bych se šla alespoň ukázat. Rentgen taky moc nechci. Jinak tohle je teď stav prstu asi půl hodiny po dupnutí. Bolí to Teda dost.

lery92
21. črc 2019

@aurelie34 pěkný ...😔 Počkej do zítra , no.Koukam , že si kobylka umí stoupnout .Jestli fakt nevzala i ten nárt tak to máš zlomený nedej bože rozdrceny ...tam jde o to aby nedošlo k nějaký repozicí a nemuseli to pak rovnat .

aurelie34
autor
21. črc 2019

@lery92 @lery92 no to umí. Lekla se a dupla mi vší silou na ten prs. Bolí mě to na konci prstů tam jak je kloub, nárt vůbec tak snad v pohodě.

drep
21. črc 2019

Rentgen se samozřejmě udělat dá, břicho se odstíní zástěrou. Dost záleží, cos měla za boty, mně kdyby vší silou dupla na prst moje osmimetráková kočička a já měla nohu v nějaké tenisce, tak myslím, že by to kosti nedaly. Míru nutnosti rentgenu bych spíš nechala na truamtologovi než na diskutérkách na modrém koníkovi.

klea81
21. črc 2019

@aurelie34 takový skrabanecek? Dcera spadla z koně před týdnem, nikde jsme nebyli a teď chodí túry po Tatrách... 😇

aurelie34
autor
21. črc 2019

@drep měla jsem jen pantofle a kobyli je taky kus. 700 kg určitě má.

aurelie34
autor
21. črc 2019

@klea81 tady nejde o škrábanec, ten absolutně neřeším ale prst mi modrá, je hodně nateklý a nemůžu s ním pohnout. Kobyla má 700 kg a já měla jen pantofle a skočila mi hranou kopyta přímo na prst. Nejsem opravdu cíťa co řeší každý prd. Koně mám 20 let a za tu dobu jsem měla hodně úrazu. Koně mi milionkrát šláply na nohu ale teď to opravdu bolí a nemůžu s tím hýbat.

lery92
21. črc 2019

@drep rozhodně s tebou souhlasím , až na jeden malý detail - na to odstiňování .Já tomu nevěřím ani jako zdravotnik .Ale možná jsem hloupá ...

speku
21. črc 2019

Pokud lekar nazna, ze to na rtg je, tak ti zrentgenuje nohu... dutinu brisni ti odstini... pro mimino bezpecnejsi a mensi potencialni davka nez cesta letadlem. Rozhodne bych rozhodnuti nechala na lekari, za 8 mesicu budes mit malinko jinou vahu a nohy budou trpet i bez spatne zahojene zlomeniny...

drep
21. črc 2019

@lery92 tak už na střední škole se učí, že před radiací se chráníme časem, vzdáleností a odstíněním. A olověná destička odstínění je. Když jsem v prvním trimestru sloužila, rozhodně jsem nedělala hysterický scény, že mám jet s ventilovaným pacientem na CT, protože já u toho vyšetření nejsem (vzdálenost) a jsem v tom radiologickém velíně s olověnými zdmi (odstínění). A taky jsem koňák a vím, jaké úrazy se dají vyrobit jen při běžbé manipulaci a že to, že na povrchu to vypadá jako odřenina neznamená, že nejsou kosti na padrť.

drep
21. črc 2019

@drep a kdybych nevěřila na odstínění zástěrou, tak už bych asi měla mít akutní leukemii, protože jsem strávila spoustu nocí na radiologii s pacienty na embolektomii a většina byla tak špatná, že jsem se od nich nehla ani na chvilku a tam rentgen svítí prakticky kontinuálně a výkon má hodinu a víc 😉 a radiolozích nemluvě

pathan
21. črc 2019

@drep Zástěra přes břicho ale efektivní dávku na plod zvyšuje, takže je nejen zbytečná, ale spíš škodí.

Jinak i při RTG břicha je dávka na plod minimální, u snímkování nohy není fakt čeho se bát. Jak už tu zaznělo, spousta těhotných má hrůzu z RTG, ale letadlem se lítat nebojí, přitom ty dávky na plod mohou být hodně podobné.

aurelie34
autor
21. črc 2019

Díky všem. Prst je horší a horší. Už s ním ani nepohnu a je nepřirozeně vybočený dolů. Tak že asi zlomený bude. Uvidím zítra ale asi radši půjdu. Nechci aby srostl křivě

lery92
21. črc 2019

@drep já třebas práci radiologu obdivuju .Pamatuju si jak traumatický pro mě bylo jezdit na CT vyšetření s pacienty ,,v okénku " po mrtvici .Přijdu si sama sobě vtipná a trošku trapná , dodnes mám pocit že pokud budu mít někdy rakovinu tak z tohohle .

Jak píšu výše .. myslím si též , že to má paní zlomené , ne li rozdrcené .A jak též píšu výše , od roku 86 dostáváme dávky denodenne . Moje uchylnost a strach z gama záření mě dovedli až k jedné zajímavé zahraniční práci , kde pan vědec popisuje kolik našel věci na bleším trhu , které vydávají záření jako kdybychom na rtg byli v té dané chvíli , kdy ji držíme v rukou .Nechci podporovat všeobecnou paniku,která ani už moc nesouvisí s tématem , ale kuřák kromě 70 karcinogenních látek do sebe cpe i velkou dávku záření , neboť tabák miluje půdu bohatou na uran atd atd .Dokonce popisuje že nejvíc škodlivého rtg zareni není v houbách , ale v banánech ...ale říkám je to fuk .Souhlasím s tebou že záleží na doktorovi , co jí bude ošetřovat .Můj ,,mladej" zubař mi odmítl udělat orální rtg .Radši nechal ať se mi krásně rozběhne zánět trojklanného nervu, když se to dozvěděl můj ,,starej" gynekolog , bylo zle ...já se nezlobím ani na zubaře ani nesouhlasím úplně s gyndarem , myslím si že toto téma je a bude ještě dlouho diskutabilní (podobne jako užívání některých léků v těhotenství )

klea81
21. črc 2019

@lery92 rtg je v těhotenství obecně zakázáno, u nás se podepisuje papír, že si nejsem vědoma těhotenství, jinak nepustí přes recepci.

lery92
21. črc 2019

@klea81 fakt? U vás myslíš jako vseobecne nebo u toho zubaře , jak píšu ?

speku
21. črc 2019

@klea81 to je kec... podepisujes to proto, ze te neodstini... kdyz reknes, ze mozna tehotna ses, nebo nevis, rtg ti stejne udelaji, jen te odstini... Fakt me bavi, kdyz se siri takove famy. Zdravi matky je vzdy na prvnim miste, takze pokud budes mit po autonehode podezreni na zlomenou panev, taky ti rentgen udelaji, bez ohledu na dite. Takze bych byla v klidu... Vic jak polovina veci co, doma "super"opatrne matky delaji je daleko vic skodlivych- viz masaz reklam ze sanytol na vse a dezinfikovat mate i pradlo .... chemicke latky jsou daleko vetsi karcinogen jak jedno kratke rtg vysetreni...

klea81
21. črc 2019

@speku není to pravda, že zrentgenuji každého, kamarádku poslali domů. Zlomená pánev není zlomený prst 😘

klea81
21. črc 2019

@lery92 u nás v okresní nemocnici na centrálním rtg

klea81
21. črc 2019

@lery92 tak v těhotenství je rtg se zasterou povolen, dávka je nízká

sar87
21. črc 2019

Já jsem asi raněná slepotou, ale mně přijdou obě nohy/prsty skoro stejné a na rozdrcení se mi to nezdá, spíš tak naštípnutí. Rozhodně bych se kvůli palci u nohy nenechala těhotná rentgenovat, ale palpační vyšetření na chirurgii určitě nic nezkazí a bude jasněji. Můj odhad je, že to doktor prohmatá a pak zafixuje - ono stejně se s tím nic víc dělat nedá. Držím palce.

sar87
21. črc 2019

@lery92 Kdyby měla rozdrcený nárt, tak neudělá krok, takže nárt má v pořádku určitě :D

drep
21. črc 2019

@lery92 banán je vůbec zajímavá věc. Jednak je známý fakt, že kamion banánů bude na kontrole na radiaci zářit (bývají někdy na hranicích) a pak má fakt vysoký obsah draslíku. Je dokonce spočtená dávka banánů, která by tě zabila akutní nemocí z ozáření. Ale není třeba se toho bát, protože jí nelze dosáhnout, neboť akutnů hyperkalémie zabije dřív😉

klea81
21. črc 2019

@sar87 taky marně hledám to vážně zranění 😉prst natekly je, ale trochu, méně než od včely...

aurelie34
autor
21. črc 2019

Tak jsem byla na pohotovosti ještě teď. Prst je na dvakrát zlomený, doktor mi ho rovnal a řekl mi že je dobře že jsem přijela že by srostl špatně. Rentgen mi normálně udělali ale dali mi takovou zástěru na břicho. Prý se běžně v těhu dělá a že miminku to nemůže ublížit. Prst mám zalepený a mám na něm ještě dlahu, tak snad to sroste dobře.

alubif
21. črc 2019

@aurelie34 tak ja jsem radiolog a rtg bych rozhodně v tomto případě nedoporucila. samozřejmě pokud pacient na rtg trvá, je to jeho riziko.Centrace paprsků je sice mimo pánev, odstíněno vestou, ale pořád je to záření. V téhle fázi těhotenství plati jednak vše nebo nic, buď se embryo potratí nebo přežije, zaroven je to období organogeneze, takže může následně dojít k nesprávné mu vývoji. Dávka je to relativně malá, ale pořád mnohem větší než třeba snímek zubů nebo mamograf. U nás tedy ženy v plodném věku musí podepisovat papir, že nejsou těhotné. Pokud neví nebo jsou, tak snimky provádíme jen ve výjimečných zvlášť indikovaných případech.

klea81
21. črc 2019

@alubif moje řeč 😉mám zlomený prst na noze, nefixovany, malá boulicka ničemu nevadí

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru