Účast na pracovním školení mimo bydliště (dítě ve školce). Mohla bych se případně omluvit?

hejducka
17. zář 2021

Nenašla jsem podobné téma i když je mi to divné, že by to nikdo ještě neřešil 🙂

Nastoupila jsem do práce po rodičovské a dítě mi začalo teď chodit do školky. V práci se chystá celorepublikové školení na které bych měla jet, jenže je to 100km od mého bydliště (pracoviště) a je třídenní. Předpokládám, že zaměstnavatel mi vyjde vstříc a mohla bych denně dojíždět, ale i tak budu mít komplikace s docházkou dítka do školky. A tak se ptám... mám nějakou oporu v zákoně že bych se na školení mohla případně omluvit?
Předem děkuji za případné odkazy na konkrétní informace.

nikjean
17. zář 2021

@hejducka Tak ono hodně záleží, jaký typ školení to je. Například, pokud by se jednalo o BOZP, tak to povinné je a nelze ho obejít. Pokud se jedná o školení typu - vzdělávání se aj. tak tady to nejspíš nebude problém odložit/omluvit.

j.a.n.i
17. zář 2021

@nikjean Dle zakoniku prace muze clovek s malym ditetem sluzebni cestu odmitnout, i kdyby to bylo bozp. Museli by ji ho udekat na pracovisti ci v miste pracoviste.

nikjean
17. zář 2021

@j.a.n.i Tak to už je druhá věc, tak či tak ho ale musí absolvovat.

hejducka
autor
17. zář 2021

Děkuji za odpovědi. Nejedná se o BOZP, jedná se o vzdělávání.

j.a.n.i
17. zář 2021

@nikjean Tak s tim evidentně problém nema.

hejducka
autor
17. zář 2021

Tak koukám na zákoník práce a je to jasné...
§ 240
(1) Těhotné zaměstnankyně a zaměstnankyně a zaměstnanci pečující o děti do věku 8 let smějí být vysíláni na pracovní cestu mimo obvod obce svého pracoviště nebo bydliště jen se svým souhlasem; přeložit je může zaměstnavatel jen na jejich žádost.

barmil
17. zář 2021

@hejducka to samé je pro samozivitelky ještě do vyššího věku dítěte. Ve většině případů můžeš soublasit/nesouhlasit s každou služební cestou, nemůžou Te jen tak poslat.

konidana
17. zář 2021

@hejducka pro mě to vždy byla skvělá záminka na pár dní vypadnout, a děti nechat partnerovi. I když by si musel třeba vzít dovolenou. Pokud nikoho nemáš , tak se to ovšem řešit nedá a jet rozhodně nemusíš...

hejducka
autor
17. zář 2021

@konidana To chápu 🙂 Ale bohužel v mém případě to nelze takto řešit.