Velký úklid pokojíčků. Pomáháte?

lucifux
28. dub 2024

Ahoj, zajímalo by mě, když děláte velký úklid v pokojíčku, jestli uklízí hlavně děti, nebo naopak děti jen něco málo. U syna školou povinného (7), jsme si to nastavili, tak že on opravdu uklízí sám. Já výměru pod postelí, zametu a vytřu podlahu a vše okolo je nám. Pak jen na závěr převléknu postel. A těch malých synů, zatím vše dělám já. Tam naopak jen pomůžou uklidit hračky na místa. Ale až dorostou do školního věku, chtěla bych to nastavit stejně jako u toho nejstaršího.

lucifux
autor
28. dub 2024

@lucifux Pardon 😂, vymetu a vše okolo je na něm.

konidana
28. dub 2024

@lucifux mensi skolni deti jsem nutila aspon 1x tydne vyluxovat. Od cca 10 let uz to nechavam na nich. Jejich pokoj jejich bordel. Synovi teda obcas prevlecu postel, dcera si to nahore na palande sefovala od tech 10 let sama vcetne prani. Jinak velky uklid( treba 1x za rok) delam ja, kdyz tu nejsou

ee.liska
28. dub 2024

U starších neřeším, jen třeba řeknu, ať si vysají nebo vytřou, utřou prach. Povlékají si sami. Nejmladšímu pomáháme. Generální úklid dělám bez nich, když jsou všichni u moře.

barulina
28. dub 2024

@lucifux moje dcera, 11 let, ráda uklízím všude, kromě svého pokoje 🤣 ona pouklizi prach v celém bytě, vysaje vytře, myčka, koupelna, WC, ale v pokoji mrdnik 🤣 vzhledem k tomu, jak pomáhá okolo a i s bráchou, tak sice nadáváme, ale ten největší bordel v pokoji poklidim já 😁

anonymmm88
28. dub 2024

Dnes jsem zrovna delala velký úklid,kdy jsem tridila hračky, se kterýma si nehraje, to delam bez něj, protože pak mi to bere pod rukama a nechce to vyhodit😀 nicméně běžný úklid jako vysávání někdy já,když jsem doma a někdy to nechám na něm. On mi zase někdy pomůže na zahradě, někdy s nádobím, takže nemám problém mu zase já někdy vysát a utřit prach. Zatím na tom opravdu nebaziruju, aby si uklizel jen on.

cilkat
28. dub 2024

Kluci mají pokoj společný a momentálně v něj já s maldším spíme (naopak starší spí v ložnici s tátou). Takže uklízíme společně: napovídám jim, co mají uklidit kam a zároveň uklízím své věci. POstele převlékám vždycky já. Vysát nechám většinou v první fázi je, pak dosaju rohy, které zapomenou. Vytírání podobně (nechám je chvíli patlat vodu hadrem po podlaze a pak to celé komplet vytřu). Klukům je 5 a 8. ... Sami prostě pokyn "ukliď " neumí, protože uklidí pár věcí a zbytek už nevidí.
Velké úklydy typu mytí lustrů a skříní či třídění nepotřebného dělám sama ideálně úplně bez nich.

nick1234
28. dub 2024

@lucifux syn je ve stejném věku a uklizi si pokoj sám, i vysaje, když má náladu utre i prach😁 ale když chci udělat poradny “průvan” v hračkách tak to musím sama, protože s nim bych nevyradila nic😂. Největší sranda je, ze to ani nezaregistruje ze mu něco chybí 🙈. Ale dostává furt nějaké hračky od tchyně (levné plastové blbosti 🤦‍♀️) a teď jsme predelavali pokoj a zůstalo mu z klasických hraček prakticky jen lego, cheva, Seva a magnetická stavebnice 😁.

evik19
28. dub 2024

Pomáhám i jedenáctiletému synovi, když chci, aby byl pokoj uklizený podle mého gusta. Běžný úklid, luxování, utírání prachu atd., je na něm. Dcera pět let si uklidí hračky, prach setře jakž takž, ale vyluxuje jen po prostředku a povlečení ještě nedělá. Takže dopomáhám oběma, základ je na nich.

lauriak
28. dub 2024

Asi zalezi co je velky uklid pokojicku. Ja si pod tym predstavim vyhadzanie starych veci, vymena letnych za zimne (a naopak), umytie okien, vymena zavesov, vytriedenie hraciek,... To robim ja. Ked chcem aby si povysavali, utreli prach, dali na miesto knizky, hracky, veci na vyrabanie a podobne tak to si robia holky (7,4) sami.

gdpr
28. dub 2024

Ja jedine prezliekam periny, umývam okná, skladám oblečenie do komod a utieram prach kde deti nedociahnu ostatné si všetko prataju deti vrátane hraciek, zametania, zmyvania, utieranie prachu na nižších miestach, ustielania postele... Deti majú 5 a 3 a pol roka poriadok u nás musí byť každý večer inak sa nejde ani spať 🤣 takže nejaké veľké upratovanie u nás neexistuje

izz76
28. dub 2024

@lucifux Různě někdy si dcera uklidi sama,vyluxuje, utře prach, srovná hračky, někdy jí uklidim pokoj já. My to zas tak neprozivame ty povinnosti.

zuzkasim
29. dub 2024

Při velkém úklidu pomáhám s organizací, dbám na to, aby se vytřídily šuplíky, pokud chtějí, mohou třídit sami, ale s mladšími jsem to dělala já, aktivita byla na mě, oni rozhodovali, co se vyhodí a co nechá. Někdo je ten systém musel naučit, to sedmileté dítě ještě neumí. Protřídila a poskládala oblečení ve skříni - opět ukázat jim systém, jak to jde udělat, větší už pak dělají sami. Umyla okno (7. patro paneláku, to dělají opravdu až velcí), vyprala a pověsila záclonu, prach a vysátí i pod postelema je na nich. Postel dělají sami od cca 8-9 let, jinak bylo potřeba s prostěradlem nebo peřinou trochu pomoct. Běžný týdenní úklid vyžaduju pořád, vysát, trochu porovnat věci na stole, jejich pokojíček, ale v mém bytě🙂 Teď se mi to hodně vrací, jak máme střídavou péči, nikdo neremcá, v pátek nebo sobotu uklízí všichni tak, jak byli roky zvyklí a jakž takž to funguje i v týdnu, kdy u dětí nejsem.