Vyloučení z kroužku. Jaký může být důvod?

2. říj 2021

Jaké by podle vašeho názoru mělo být provinění/chování dítěte, aby ho vyloučili z kroužku?
Syn chodí od 5 let do turistického kroužku. Aktuálně mi vedoucí každý týden dost jasně naznačuje, že by bylo lepší, kdyby syn letos už nechodil. Syn je hodně akční, ale ještě loni mi říkal ten samý vedoucí, že poslouchá a funguje.
Setkali jste se s tím, že vám dítě vyloučili z kroužku? Jaký byl důvod?

lv
2. říj 2021

Nestalo. Provinění - nejspíš opakované porušování pravidel (třeba odbíhat od skupiny, aby se neztrazil, lézt někde do míst, která k tomu nejsou určená a jsou potenciálně nebezpečná)

treasurka
2. říj 2021

Nema krouzek nejaky rad? Nejaka prava a povinnosti ucastniku? Asi pri jejich poruseni… 🤷🏻‍♀️

sirinfirst
2. říj 2021

To asi bude nejlíp vědět ten vedoucí, ne?

aselluska
2. říj 2021

A proč se nezeptáš, když to sám naznačuje. Nikdo jiný to nebude vědět líp.

gruyerre
2. říj 2021

Důvodů může být spousta, třeba nedodržování pravidel, neposlouchání vedoucího, drzé řeči, šikana, ohrožování sebe nebo ostatních. Taky bych se zeptala.

autor
2. říj 2021

@sirinfirst
@aselluska
@gruyerre ptala jsem se. Nedozvěděla jsem se nic. Jen že je velmi akční, což bylo i dřív.

michaela_2
2. říj 2021

A nevztahuješ si to moc osobně - vykládáš si to správně?
Náš prostřední je drak a já už mam tendenci, automaticky vždy očekávat to nejhorší 🙂) naštěstí on si zároveň dovede i lidi získávat, takže mu ledacos projde.
Normálně bych si s vedoucím promluvila mezi čtyřma očima, ale je možne, že to tak ani nemyslí a jen si třeba chtěl postezovat. Nebo ti vyloženě řekl, ať jej odhlásíte?

michaela_2
2. říj 2021

Syna to tam baví? Nebojkotuje tam třeba program letos?

autor
2. říj 2021

@michaela_2 syna to baví, chodí rád.
Koho nebaví hry, tak sedí a pozoruje. Syn se účastní vždy.
Vedoucí mi doslova řekl, jestli neuvažujeme, že by chodil jinam. Příště mi zase řekl, že by byl vhodnější jiný kroužek. Když jsem ho omlouvala, tak reakce byla stylu "hurá, bude klid".
Oni tam jsou 4 kluci stejného typu, kdy je to náročnější, to uznávám. Stejně jako uznávám, že syn je opravdu akční a někdy zkouší, co mu projde, je klaun a provokatér.

eliska_f
2. říj 2021

Jak už psaly holky víš, důvodu může být spousta. Přímo nepíšeš jaký je syn, jen nastinujes, navíc s vámi jako rodiči je urcite jeho chování jiné než v kolektivu bez vás. Může být na hraně s porušování pravidel, kdy to ještě nepřekročil, ale vedoucí se obává, že až se to stane tak to buď syn nebo jiné z dětí odskace, nemusí být syn týmový hráč i když se do her zapojuje, což může rozkládat celou skupinu, může naopak s ním být špatná domluva a pak vedoucí spíš dělá chuvu synovi než svou "práci" jako takovou, syn dospívá mohl se změnit a už si prostě s vedoucím nesedi. Důvodu může být spousta, domluv si s vedoucím v klidu bez syna a ostatních děti a rodičů schůzku a promluvte si konkrétně, chtěj třeba příklady situaci atd. pokud bude ochotný. Tohle je hodně blba situace, to vím, ale už tím, že to chceš řešit tady, tak to značí, že nemáš nadhled. Možná by to místo tebe mohl řešit třeba manžel s vedoucím, mohl by mu říct víc.

autor
2. říj 2021

@eliska_f mě zajímají názory těch, komu též vyloučili děti.
Vedoucího jsem se ptala, co syn dělá. Nedokázal mi říct víc, než to, že je hodně akční. Ptala jsem se konkrétně, jestli poslechne - ano, jestli se zapojuje - ano, narušuje program - ne, ohrožuje děti - ne. Proč si tedy myslíte, že by sem neměl chodit - je akční a byl by lepší jiný kroužek.
Jednou plácl praktikanta. To bylo už loni. Praktikant mi to pak vysvětloval a sám uznal, že to byla chyba obou.
Proč myslíš, že mi chybí nadhled? První jsem to řešila na kroužku. Nedostala jsem odpověď, co by mě uspokojila.
Ve škole, družině i na dalším kroužku funguje bez problémů.

michaela_2
2. říj 2021

Tak syn zřejmě vedoucímu nesedl no, stát se to může a zase je lepší, když to dává najevo tobě než jemu.
Nebo si opravdu myslí, že o turistiku nemá zájem a byl by pro něj vhodnější například nějaký sport, kde se vyřádí a vybije. Kolik je malému let?
Náš 7leťák, kdyby závodně nehrál hokej a k tomu ještě fotbal, tak nám rozebere dům nad hlavou 🙂) Je to chodící pytel energie. Přijde z tréninku a rovnou jde s kamarádem odvedle na kolo ven.....

jana7ka
2. říj 2021

U obou dětí jsou na sportovních kroužcích nastavený trenérem dost přísná pravidla. Například když mluví trenér ostatní mlčí, pokud ne , následuje trest v podobě kliků nebo dřepů. Kroužky jsou dobrovolné a proto i pravidla děti dobrovolně dodržují. Pokud soustavně někdo pravidla porušuje tak to znamená že ho to nebaví a pak tam nemá co dělat.

somalicats
2. říj 2021

Autorka: moji nejstarší kdysi vyloučili z mažoretek, bylo to buď v předškolním ročníku, nebo v první třídě - s jednou holčičkou si tam nesedly a na jednom tréninku se servaly (a zapojily do toho i ty hůlky). Takže moje šla, protože tam chodila krátce, druhá zůstala, protože tam chodila o rok dýl a uměla to líp.
Ale to považuju za zasloužené, prostě se musela naučit, že i když si s někým nesedne, tak se to neřeší fackama (přesto, že zrovna tuhle bitku nezačala).¨
Ve Tvém případě bych zašla za vedoucím a trvala na tom, ať mi na rovinu sdělí, proč ho tam nechce. Tohle naznačování považuju za neuctivé i vůči tomu dítěti - pokud má vůči němu nějakou averzi, tak tím naznačováním ten problém spíš zhorší, to dítě logicky vnímá, že tam není chtěné.

eliska_f
2. říj 2021

Píšu z pohledu vedoucího kroužku (vedení přes 10 let), ne z pohledu rodiče dítěte vylouceneho z kroužku. Já s rodiči právě probírala konkrétní situace, bylo to pro obě strany vždy jednodušší k pochopení. U tebe bych radila chtít též konkrétní priklady tím spíš, že na ty otázky, které jsi ty pokládala, pokud odpovídal jednoslovne, tak jsou nicnerikajici vlastně. Mohl to vedoucí myslet tak, že tvůj syn je opravdu velmi akční a tento typ kroužku je pro pasivnejsi děti a pro tvého syna by bylo vhodnější něco více behavejsiho třeba nějaké míčové sporty. Tím nadhledem jsem to myslela tak, že my tady ti opravdu s tvou situaci nemůžeme pomoci, nemáme dostatek informací což dle tvého popisu nemáš ani ty. Možná už jdeš na vedoucího útočně a on automaticky to přímo řešit nechce, nechce jít do konfliktu. Nepíšeš jaké zkušenosti s vedoucím máš z dřívějška, že vše klapalo neznamená, že to tak vidí i on, jen nemuseli být větší problémy k řešení. Proto mě napadlo, že třeba manželovi by to vedoucí říci mohl, byla by to "nová" osoba ke komunikaci.

cilkat
2. říj 2021

Je velký rozdíl opravdu vyloučení (zákaz chodit) a doporučení chodit jinam. U vás je to stále druhý případ. Může za tím být osobní antipatie, může to být narušování kolektivu, i odhad vhodnosti...
Na přímé vyloučení fakt musí porušit nějaké vnitřní pravidlo kroužku, nebo někoho ohrožovat.

autor
2. říj 2021

@cilkat vhodný kroužek to je.
Obávám se, že to brzy vzdám já, protože mě to nebaví.

editah222
3. říj 2021

Můj syn chodí už 5 let do Skautů. Loni se jejich oddíl téměř rozpadl, protože tam kvůli jednomu “živému” chlapci nechtěl nikdo chodit. Vedoucí se snažil rodičům vysvětlit, že jejich syn nezapadl, že ostatní nechtějí být terčem jeho šaškáren…. Vedoucí jsou mladí kluci a neví jak ukočírovat pytel plný blech. Letos už kluk do skautu nechodí, dal se na fotbal. Z družstva byl vyloučen hned po třetím tréninku 🤷‍♀️.
Mám neteř s ADHD, která vydržela nebo byla vydržena celou svoji školní docházku jen v 1 kroužku. Ze všech ostatních byla odejita. Většinou je vedou nadšení dobrovolníci a nemají sílu na priblemovějši děti.

izz76
3. říj 2021

Moje dcera chodí do taneční školy, která je hodně populární a můžou si vybírat. Běžně tedy vyloučí děti které dostatecne nespolupracují, nesnaží se. Většinou, se to ale týká malých dětí 3-5let,ty větší které už tam chodí nějaký ten rok, jen tak nevyloučí. V tvém případě zakladatelko bych chtěla znát konkrétní důvody, ať se vedoucí kroužku vyjádří jasně, proč tam kluka nechce, nějaké řeči okolo ať si nechá.

michaela_2
3. říj 2021

@izz76 tak u těch závodních sportů je to něco jiného. Tam už je po nějaké době běžné, že některé děti jsou vyřazovány, protože zkrátka nestačí, případně je to pro ně moc náročné, jakmile stoupnou požadavky.
Ale volnočasové zájmové kroužky, jako je třeba ten turistický, tak tam děti žádným sítem procházet nemusí...

rebe
3. říj 2021

V popisované situaci bych vedoucímu řekla, že syn je na kroužku spokojený a já jej pro něj považuji za vhodný a o žádné změně neuvažuji. Takže pokud mi nepodá informace o konkrétních situacích a důvodech, které ho vedou k úvahám o tom, že kroužek pro syna není vhodný, o žádné změně uvažovat nebudu a je zbytečné se mě na to neustále ptát.

jana7ka
3. říj 2021

@michaela_2 U nás ve sportovních kroužcích mají šanci všichni, i děti kterým to nejde nebo mají i nějaký hendikep a snaží se , ale nekázeň, podvádění a týmová nespolupráce se netoleruje.

journals
3. říj 2021

A nejde spíš o to, že ti vedoucí naznačuje, že dítě by potřebovalo mít trošku akčnější program, mít se kde vyblbnout a trochu se vydivočet z energie? Podle toho co píšeš bych to nechápala jako vyloučení, ale spíš jako otázku vhodnosti výběru. Třeba si vedoucí myslí, že pro dítě by byl lepší nějaký víc akční a víc pohybový kroužek. Pokud se mu zdá dítě nevybité a má pocit, že je kroužek pro syna málo akční (dítě se nedokáže ukáznit, protože má moc nahromaděné energie a pak to může být rušivé pro všechny okolo) tak bych to nebrala jako vyloučení a takovou rozmluvu asi i chápu. I když je to samozřejmě na rodičích.
Pokud se opravdu mluví o vyloučení tak tam je důvod asi jasný - nedodržování pravidel. Ale to z tvého popisu tak nechápu. Spíš ten první případ. Ale je blbé, že ti vedoucí není schopný k tomu nic víc říct.

autor
3. říj 2021

@journals on to je hodně akční kroužek. Celou dobu běhaji venku. Hrají sportovní hry, honí se, lezou po stromech (jistí je lanem)... Kdyz jsem se tam byla podívat, tak divočili všichni. Je tam 20 kluků 6-10 let. Je jich na ně 5.
Sama mám zkušenosti s vedením kroužku. Takže vím, jak to může vypadat.

michaela_2
3. říj 2021

@jana7ka ano, někde to tak určitě je. Ale u našich dětí (dcera akvabely a syn lední hokej) vidím, že deti postupně odpadávají. Někdy je to pro ne už moc náročné, přestanou tomu chtít obětovat tolik času. Někdy jsou deti šikovné, ale rodiče nezvládají časový harmonogram tréninků.
Ale to už mluvím o trénincích 4x týdně, ranní tréninky od 6 ráno a podobně.
Stoprocentně existují i takové sportovní kroužky, kde to zase funguje jinak 🙂 jen jsem dávala příklad.