Výtka vůči dítěti a potřeba mazlení. Jak v takových situacích reagovat?

6. srp 2023

Ahoj, máme dceru, čerstvě 5 let, je dost citlivá, a na jakoukoliv výtku (stačí i 1 věta nebo zvýšení hlasu) reaguje pláčem, kdykoliv jí cokoliv vytkneme nebo nedovolíme, začne intenzivně brečet a vrhá se nám do náručí s tím, že chce mazlit. Pokud jí náruč nenabídneme, pláč nabírá na intenzitě a v podstatě se na nás pověsí, jen aby se dočkala toho fyzického kontaktu, v náručí se po nějaké době uklidní a pak už zase funguje. Dělá to hlavně v mé přítomnosti, partnerovi to nedělá. Partner mi vyčítá, že jí tu náruč poskytnu a tvrdí, že jí v tom chování jen utvrzuju a proto to dělá dál.Co si o tom myslíte? Dodám jen, že já byla jako dítě také velmi plactiva, takže toto asi podedila po mně. Po chlapovi je zas dubová palice a ráda si dělá věci po svém, takže takovéto situace jsou u nas na dennim poradku. Kdyz jsem s ni sama ja nebo chlap, tak funguje lepe, ale jakmile jsme doma vsichni, je to hruza. Mate s timto nekdo zkusenost? Jak v takovych situacich reagovat? Pripadne kdy dojde ke zlepseni - je to jen nejaka nevyzralost nebo jak si mame takove chovani vysvetlit? Dostavame se kvuli tomu do zbytecnych konfliktu, ja bych rada naruc poskytla, aby vedela, ze u me najde vzdy utechu a v budoucnu se nebala prede mnou projevit nebo se sverit s tezkostma, chlap uz je na tyto sceny alergicky a nejradsi by ji nechal nekde vybrecet o samote, protoze dle nej breci bez duvodne. Budi rada za vas pohled. Diky M.

lv
6. srp 2023

Zkzs sendvicovou metodu - pochvala/pozitivní-doprostřed sdělení m, co není dobře-vychodisko/pozitivní věc. Např. nedá pozor a rozleje kelímek s voudou na vodovky - tys chtěla udělat krásnou oblohu na obrázku, že? Utři tu vodu (utřeme, pomůžu ti atp.), je potřeba je nedávat na kraj stolu, ať se ti obrázek neušpiní, když umíš tak hezky malovat.
Vyvarovat se nalepkovani TY jsi zlobiva, spíš použít, že se to nepovedlo. Nebo jo, náruč poskytnout, ujistit ji, že prostě tak ji máte rádi.

autor
6. srp 2023

@lv Děkuji, pokusím se na to zaměřit.

pavlinar
6. srp 2023

Mame stejne to, ze dobre fungujeme oddelene, I kdyz na me I tak vic zkousi, co si na manzela nedovoli. Vsichni pospolu peklicko. Ja jsem mekka, manzel prisny. Naruc nikdy neodmitam, naopak sama nabizim. Danou situaci probereme. Manzel taky nesouhlasi, ze ji furt branim, zastavam se. Tak rovnou rikam, ze Jo a budu to tak delat vzdycky. Reknu si svoje, vysvetlim, proberu a naruc ma u me jistou za vsech okolnosti

zmrzlinka
6. srp 2023

Řešíme to taky doma.Ja náruč nabízím dál.Manžel je proti.Ale já to tak prostě citim.Probereme to s dcerou až se uklidní .

gdpr
6. srp 2023

Podľa mňa najlepšie bude ak sa s parnerom dohodnete na rovnakej výchove. Sama píšeš, že keď ste doma s ňou buď len on alebo ty tak je lepšia lebo vie ako sa ku ktorému z vás ma správať napr že ty si jemnejšia a pri ňom ma tie pravidlá prísnejšie ale keď ste obidvaja doma tak nevie čo ma robit, ktorý je ten "hlavný" rodič podľa ktorého sa ma správať... inak čo sa týka tej náruče tak podľa mňa záleží od okolností kedy jej ju dať kedy nie aby to nezneuzivala napr ked ty kusok neprimerane zareagujes alebo povieš niečo čo si tak nemyslela a 5 ročné dieťa ešte veľmi nepochopí iróniu tak vtedy jej dať ale keď urobí niečo zle čo vie že nemá a ty ju nato upozornis bez prehnanych emocii a vtedy sa rozreve vtedy by som jej ju nedala...

urtica
6. srp 2023

Podle mě jde o dvě různé věci. Lze trvat na svém požadavku a zároveň poskytnout náruč.