Povinný poslední rok školky - kdo nedal?

masajka87
17. lis 2017

Zajímalo by mě, jestli někdo porušil povinnost dat dítě poslední rok do školky před nástupem do školy. Nelíbí se mi, jaké povinnosti nám ukládají v omlouvání a vůbec to, že je to povinnost na mě neplati. Povinná byla vždy jen školní docházka a to od matky Terezy.

Řešily to nějak úřady, máte nějaký postih?

ivular
17. lis 2017

@masajka87 Na FB ve skupině o domácím vzdělávání se probíraly určité způsoby, kdy i MŠ lze realizovat formou individuálního vzdělávání. Mě se to ale už netýká, takže si k tomu víc nepamatuju..
Postih - tak pravděpodobně oplétačky s OSPODem kvůli zanedbání péče..

berenika39
17. lis 2017

To upravuje zákon, rep. jeho novela. Nejde to obejít. Porušit tuto povinnost znamená porušit zákon a postihy z toho logicky vyplývají. Jsou stejné, jako když neposíláš do školy - a to už jistě dítě posílat budeš🙂.

Můžeš dítě individuálně vzdělávat doma, požádat, aby ti to školka umožnila, a pak si školka ověřuje, jestli ej dítě vzděláváno v souladu se zákonem - prostě aby dovedlo to, co by se naučilo, kdyby se nevzdělávalo individuálně, ale chodilo do školky.

POkud si nevybereš indiv. přípravu ani dítě do školky nedáš, tak prostě ředitel informuje příslušné instituce...

masajka87
autor
17. lis 2017

Dobře, je to novela, postih tam je, ale přesto slyšíme že rodiče stejně nedávají.

bbn
17. lis 2017

@masajka87 syn chodil do školky 2 roky, poslední rok, tedy ten předškolní, teď zůstal doma na domácím vzdělávání, protože dcera je teď od 2.tridy také na domácím vzdělávání. Zatím jsme všichni spokojeni.

linee
17. lis 2017

@masajka87 a mohu se prosim zeptat na duvody,proc dat nechces?Ja v tom vidim spise vyhody,tak proto se ptam,jake muzou byt duvody.

masajka87
autor
17. lis 2017

@linee tak já samé nevýhody které si nechám s dovolením pro sebe.

masajka87
autor
17. lis 2017

@bbn můžu tě poprosit o info jak to probíhá, jak často dochazite do školky na nějaké to ,,přezkoušení,, atd? Klidně do zprávy. Ségra učila doma syna 5let a taky byly spokojeni.

berenika39
17. lis 2017

@masajka87 nedávají jen ti, kteří to řeší formou indivinduáního vzdělání. ten rok je stejný, jako škola, první třída, prostě povinná školní docházka. to nejde si říct - nedám...musíš si vybrat jeden z těch způsobů, který zákonu vyhovuje.

masajka87
autor
17. lis 2017

@berenika39 to chápu. Díky..teď mě zajímaji informace psané výš.

tynka9
17. lis 2017

Třeba by se ve školce/škole malý dozvěděl, že povinnou školní docházku zavedla Marie Terezie a ne matka Tereza.😉

Pokud byste nezažádala oficiální cestou, tak určitě postih bude. Povinnou školní/předškolní docházku mají i např. postižené děti. Pokud mají zůstat doma, tak to opět musí být oficiální cestou.

zdenkaell
17. lis 2017

@masajka87 a kdo by u vas ucil gramatiku? "Byly spokojeni" 😨

masajka87
autor
17. lis 2017

@zdenkaell 😀 překlep

dominikaromanova
17. lis 2017

@masajka87,
mě by zase zajímalo, z jakého konkrétního důvodu dítě nechcete dát do školky? Jestli budete omlouvat ve školce nebo škole je úplně jedno. A pardon, ale jestli je dítě nemocné, je snad slušnost informovat instituci, že dítě nedojde.
Mimochodem, když je nemocný dospělý člověk, také se omluví zaměstnavateli, tudíž nechápu proč s tím má vůbec někdo problém.

masajka87
autor
17. lis 2017

@tynka9 a nebyla to snad matka? Neznám nikoho kdo by 16x rodil..

tynka9
17. lis 2017

@masajka87 to sice byla, ale přeci jen matka Tereza je trochu jiná osobnost, která je pod tímto jménem veřejně známá. Spojovat toto jméno s povinnou školní docházkou vyznívá víte jak...

fire85
17. lis 2017

@masajka87 matka Tereza jo? to snad ne? a jaké jsou důvody proč tak moc nechceš dát dítě na jeden rok do školky?

masajka87
autor
17. lis 2017

@tynka9 to je jedno, obě víme, která byla myšlena , ale nechci tu řešit Terezu 😀

ilonne
17. lis 2017

@masajka87 Tak muzes to resit individualnim vzdelavanim. Ale ten tvuj pristup - neplati na me, ze je to povinnost. Jednou je to dane zakonem a zakony se maji dodrzovat, jinak hrozi postih. Kdyby se takto k zakonum stavel kazdy, byla by tu anarchie. Chapu, ze se ti neco libit nemusi, ale da se prece najit slusny zpusob jak to resit a ne povinnost na me neplati.....

dominikaromanova
17. lis 2017

@masajka87,
to sice byla, ale označení Matka Tereza se pojí s úplně jinou osobou. To jsi měla napsat od dob Marie Terezie.

blahova_andrea
17. lis 2017

a tobě vadí školka jako celek? prostě do teď dítě do školky nechodilo a odmítáš i ten povinný předškolní? budeš i nadále vzdělávat doma? já bych třeba u svých dětí to považovala přímo za týrání. oba jsou společenští, milují kolektiv. jsou věci, které jim ani sebelepší péčí doma dát prostě nemůžeme. beru, že jsou děti, které naopak z většího kolektivu mají stres, takže bych zvažovala i s ohledem na povahu dítěte. nehleděla bych jen na své preference. u nás se do školky chodilo poctivě i bez povinné docházky, takže napsat do papíru v šatně datum a slovo nemoc, lékař nebo rodinné důvody, to mě fakt nijak šíleně neobtěžuje. se školou přijdou horší věci. tvému dítěti už je šest. to tedy prostě nenastoupilo do školky, je doma utajené a teď zjišťuješ, co tě může potkat? 😲 neměla jsi tuto diskusi založit o rok dřív?

masajka87
autor
17. lis 2017

@ilonne já nikdy neměla problém do školky zavolat a omluvit ho. Ale abych litala k doktorce pro razítko a nebo když by jsme chtěli jet na dovolenou na hory třeba prodloužený víkend a omlouvat se dopředu x dní mi přijde jako buzerace rodičů. Není tam nic co by zameškal a pak by mu to v životě chybělo.

masajka87
autor
17. lis 2017

@blahova_andrea pleteš se, do školky chodil a už je ve škole 😉

zdenkaell
17. lis 2017

Matka tereza, hrubky v textu. To bude kvalitni vzdelani, jen co je pravda.

pusolamy
17. lis 2017

doufám že nějak prověřují rodiče kteří děti učí děti doma, jinak se obávám o osudy těch dětí😎

fire85
17. lis 2017

@masajka87 tak já nevím ale přesně toto co ti vadí že bys musela dělat, jako to omlouvání, razítka apod budeš muset dělat za rok ve škole a to dalších 9 let, tak nevidím důvod proč by to nemohlo být o rok dřív.aspon si to člověk vyzkouší.já taky malého dávám do školky někdy třeba 3 dny v týdnu, tak různě,ale nebudu mít problém s tím to omluvit, vždy to vím dost.dopředu.

masajka87
autor
17. lis 2017

@zdenkaell a od kdy se ve školce učí gramatika a dějepis? Zase sama rypaňa tady.. nic jiného jsem nečekala. A asi nevíš co to znamená slovo ,,překlep,, že? Sama nevis čím přispět tak si aspoň porypes v hovinku, že?

masajka87
autor
17. lis 2017

@fire85 ve škole to beru, ve školce mi to přijde zbytečný.. no nic, nikam to nevede, přestávám to tu číst.

antoinet
17. lis 2017

Víš, proč byla tato povinnost uzákoněná? Protože někteří rodiče zanedbávají své děti a ty pak nastoupí do první třídy nepřipravené a tento handicap se s nimi úplně zbytečně vleče. Každý má svobodně na výběr - domácí vzdělávání nebo školka, není správná nebo špatná varianta, jen to chce nenadávat, jednu si vybrat a postupovat dle stanovených pravidel.

fire85
17. lis 2017

@masajka87 si děláš ...ne? tady přece nejde o nějakou gramatiku a dějepis,ale pokud chceš vzdělávat doma, i když jen předškoláka, tak bys měla mít nějaký přehled všeobecný, kam jaksi patří i gramatika a dějepis.

zdenkaell
17. lis 2017

@masajka87 překlep je, když si spletu písmenka vedle sebe, třeba D a S. Hrubka je hrubka.