Změna příjmení. Řešil někdo?

tyna229
1. lis 2020

Ahoj holky,

Resila jste nektera zmenu prijmeni? Po narozeni druhe dcery bych rada mela prijmeni stejne jako dcery a protoze svatbu v dohlednu neplanujeme, chtela bych zazadat na matrice.
Jak se stavi matrika ke zmene prijmeni z duvodu narozeni deti, bez svatby?
Mate nektera zkusenost se zmenou?
S diky za reakce 😊

zuzineckah
1. lis 2020

asi záleží na koho natrefíš. Pokud chceš jít na jistotu, tak řekni, že se svým příjmením máš spojený velmi vážný rodinný problém... Aspoň tak to fungovalo u dvou sousedek, které si měnily příjemní.

kmarie81
1. lis 2020

@tyna229 proč se vlastně nevezmete - svatba coby oslava být nemusí, ale jestli máte pocit velkého závazků a zároveň spolu máte už dvě deti, tak mi to přijde zvláštní. Jinak samozřejmě je to vaše věc, jen by to tím manželstvím bylo asi nejjednodusi

tyna229
autor
1. lis 2020

@kmari1 jojo, urcite by uzavreni manzelstvi bylo jednodussi, ale ted ani pristi rok to proste neplanujeme.
Neni to pro nas az tak podstatny a neni to z duvodu financi, nebo ze bysme jeden nebo druhy byli v dluzich a kvuli tomu se nevzali.
Svatba bude, az bude.... koupili jsme si vloni novy dum, nove auto, o prachach to neni.
Taky bych tada trochu vypadala, nez se budu vdavat. Po druhem porodu budu rozcvachtana a chi zamakat a svatbu si predstavuji mozna i v zahranici. Takze z techto duvodu nepobezime zitra na urad, aby jsme se honem honem vzali.
Jsou i jine prozatimni zpusoby, na ty se ptam 🙂

gruyerre
1. lis 2020

@tyna229 ano, když si to přeješ, můžeš si za poplatek příjmení změnit. Nemusíš se u matrikářky nijak ospravedlňovat, neděláš nic špatného. Jistě s tím nebude problém.

nazka
1. lis 2020

@tyna229 jednou ck pelikán vyhlásila soutěž, že když si někdo změní příjmení na Pelikán - Pelikánová a napíšou nejlepší dopis, proč to udělat, tak vyhrajou dovču. A udělala to kámoška kámošky a opravdu vyhrála. A rozhodně ji na matrice nikdo problém nedělal, natož kdyby měla takový důvod jako Ty..

alcar
1. lis 2020

Kamaradka si ze stejneho duvodu menila prijmeni a na matrice to moc neschvalovali. Musela napsat hotovy duvodny elaborat, aby ji to schvalili. A i tak se to tahlo pomerne dlouho. Asi jak kde. Nekde s tim problem asi nebudou mit.

kmarie81
2. lis 2020

@tyna229 samozřejmě je jen na vás, jak to se sňatkem a manželstvím máte a samozřejmě všechny na něj chceme mít co nejlepší pocit a vypadat co nejlíp a jestli to máte vysněné v cizině tak proč, ne - klidně si dělejte prozatimní kroky jako změna příjmení a tak - to je Vaše věc. Každá jsme jiná - já svatbu vnímám jako slib jeden druhému, že se opravdu máme rádi, chceme spolu být a starat se o sebe a vychovávat spolu naše děti a to i po právní stránce - kterou vnímám jako doopravdy důležitou věc. My co jsme už nákej ten pátek vdaný, ve většině případu víme, že svatba a to všechno kolem je super a taky jsme jí chtěli mít krásnou a podle svých představ, ale to pravý a důležitý je ten život po tý veselici.