Zase jdu na potrat. Jsem tak špatný člověk, že se mi to stalo znovu?

vysopro
8. pro 2023

Je pro mě těžké o tom psát, protože jsem o potratu nikdy moc nepřemýšlela, postoj byl takový, že s dítětem to tak nějak vždycky funguje.

Před několika lety jsem velmi brzy ukončila těhotenství. Byla to výjimečná situace, situace a už se nebude opakovat řekla jsem si.
A co se stalo teď? Partnerství se rozpadlo, Jsem tak zaneprázdněna prací a dětmi, že jsem si začala románek s bývalým přítelem, dvakrát do měsíce... haha! A s kondomem a hups....

Je to pro mě těžké, ale půjdu na potrat. Problém je, že o tom řekl svým rodičům. A teď čistý chaos! Nechtějí, abych to dítě potratila! Teror na telefonu! Můj milenec dělá, co chtějí jeho rodiče a uráží mě! Že jsem vrah! Už se mnou tak zmanipulovali, že jsem zrušila první termín na zákrok!

Jsem tak špatný člověk? Že se mi to stalo znovu, že jsem v této situaci?

ai30
8. pro 2023

@vysopro Je to tvoje telo, tvoje rozhodnuti. Mit dite jen kvuli tomu, aby si nekdo nerekl, ze jsi spatny clovek, neni dobry duvod.

krisstina93
8. pro 2023

Tvoje rozhodnutí, nevim proč jsi mu to vůbec říkala, ale podívej se jen na reakci jeho a jeho rodiny teď a představ si, jak by do všeho kecali, až by bylo dítě na světě. Všechny bych si zablokovala a svoje rozhodnutí a snímá dal neprobirala.

cherie24
8. pro 2023

@vysopro já asi přidám komentář, který jsi slyšet nechtěla, ale prostě kondom není zrovna úplně spolehlivá antikoncepce a pokud jsi věděla, že dítě fakt nechceš, měla jsi to líp pojistit. Chrápat s někým jen s kondomem bylo nezodpovědné.
Sama mám první dceru narozenou přes kondom i prášek po a po rozchodu a jejím otcem jsem se stýkala s jedním bývalým čistě kvůli sexu. Antikoncepci brát nemůžu, ale i tak jsem se při styku pojistila 2x, protože jsem věděla, že další dítě "bez otce" už vážně nechci. Bývalý to respektoval, jinak bych s ním do postele nelezla.

ai30
8. pro 2023

@cherie24 Kondom uplne spolehlivy neni, ale taky to neni duvod mit dite. To, ze si to mela vic pojistit uz ted asi vi taky...

martinka_33
8. pro 2023

Odřízni je a delej jak uznáš za vhodné. Opravdu!
@cherie24 🙄 mlčeti zlato, děvče ☝️😀 Žádná antikoncepce není 100%, to se stát proste může...

merope
8. pro 2023

Asi jdu proti proudu všech - ale kdyby žena otěhotněla, dítě si chtěla nechat a chlap byl proti, tak se jen řekne, že "zasouval, ať hezky platí". Tady to dítě chce nezabít ten chlap, jedná se o pravidelný vztah a vše kolem. Kdybys mu nic neřekla, nic se nedozví a ptát se asi ani nebude. Ale už jsi mu to řekla, už o tom ví. Nevím, kolik už má dětí, kolik mají jeho rodiče vnoučat - už se těší na to první/další. A ty je o ně chceš připravit.

Takže je na čase se domluvit, zda to, že nemáš jít na potrat, myslí tak, že ON půjde na mateřskou, případně rovnou bude mít dítě v péči. A zda rodina dítě opravdu tak moc chce, že mu s tím pomůže.

tereza0111
8. pro 2023

Problematicke osoby bych si v telefonu zablokovala, nemas duvod nechat se sikanovat od nekoho s kym nemas a nechces mit nic spolecneho. Je pekne, ze ti hned ukazali, jak by to vypadala kdybys situaci nahodou vyhodnotila jinak. Jit na potrat je tvoje rozhonuti

@cherie24 spat s nekym s kondomem fakt neni nezodpovenost, To, ze z nejakeho duvodu o kterem nevedela selhal (asi spatne nasazeni) neni duvod nekoho obvinovat

alice180
8. pro 2023

@cherie24 velice ,,citlivě" napsáno, holt každej není dokonalej...

vysopro
autor
8. pro 2023

@merope Bylo by to jeho první dítě a věřím, že i první vnouče jeho rodičů.

vysopro
autor
8. pro 2023

@tereza0111 To je asi jediné řešení. Úplně mě to zaskočilo, myslela jsem, že je v pořádku, když mu to řeknu... ale nečekala jsem, že si o tom hned promluví s rodiči.

pe_tu_ss_ka
8. pro 2023

Jako být v takové situaci, jednat semnou někdo tak, jak píšeš, tak bych i přes svoje přesvědčení na ukonceni šla.. protože dítě je závazek na cely život, a s takovými lidmi bych v kontaktu být nechtěla. Všude je spousta příběhů, jak mámy o dítě při soudech přišli, když otec, prarodiče měli dlouhé prsty a známé. A to bych prostě nechtěla zažívat. Zvlášť když se odkopali už teď a to to dítě má pár mm.. je to nakonec tve tělo, tvé rozhodnutí, ale oni ti už teď ukázali, co pro ně ty znamenáš - inkubátor, nic víc.

vysopro
autor
8. pro 2023

@pe_tu_ss_ka Dík. Já si teď vyčítám hlavně to, že jsem nešla na mini,e odložila jsem to, když na mě začali tlačit

hanka_12345
8. pro 2023

@alice180 nevim co ji tady káže, když se ji to stalo taky :D

pe_tu_ss_ka
8. pro 2023

@vysopro chápu, a je to hodně těžké, já jsem si také celý život říkala, stát se to, na potrat nepůjdu. Ale vždy záleží na okolnostech.. ale v této situaci bych měla jasno. Nechtěla bych být svázaná s takovým člověkem a jeho rodinou.

sahrazad1
8. pro 2023

V kolikatem týdnu jsi ?

cherie24
8. pro 2023

@ai30 já jsem nepsala, že si má dítě nechat. Píše, že má děti doma. Takže předpokládám, že jít na rodičák jako samo živitelka několika dětí by nebyla zrovna pohádka. Trpěli by úplně všichni, ale zkrátka, když vím, že dítě nechci/nemůžu si jej dovolit/nechci dítě s tím, s kým spím, zvolím 2 způsoby antikoncepci a nespoléhám jen na jedno, protože jak už tu padlo, žádná antikoncepce není 100%.
@alice180 ano, nikdo nejsme dokonalý, ale autorka sama psala, že už jednou na potratu byla a že se zařekla, že už nikdy víc. Takže bych teda očekávala, že se poučila a udělá víc proto, aby se ochránila.

alice180
8. pro 2023

@hanka_12345 to bude tou dokonalostí, tam je to se sebereflexi problematický.

merope
8. pro 2023

@vysopro Jo, první dítě v rodině, první, co se povedlo jak jemu tak i "prarodičům" - ti se těší na vnoučata, těší se, když už nějaké bude. Podařilo se, mohli by ho mít. A ty chceš jít na potrat.

U nás bylo první dítě v rodině absolutně privilegované, všichni z něj totálně nadšení ("poprdění"). Fakt ho tak nenávidíš, že mu tohle chceš udělat? Proč jsi s ním proboha spala, navíc opakovaně? Chlapi chodí na rodičák opravdu úplně běžně - takže pokud nechceš zrovna na mateřskou, ať jde on. To je potřeba domluvit, počítám, že maminka mu nadšeně pomůže.

merope
8. pro 2023

@vysopro Jinak že to řekl rodičům - co ty víš o tom, jak "u nedělního oběda" řeší, kdy se jako konečně dočkají vnoučat, že už by je fakt chtěli, stěžují si, že se jich snad nikdy nedočkají, předhazují mu všechny loosery ze základky, co už dávno mají rodinu...

cherie24
8. pro 2023

@martinka_33 jednou se stát může. Chybovat je lidské, stává se, ale 2x? To už nepůsobí zrovna lichotivě.

ai30
8. pro 2023

@cherie24 Takze jsi prisla komentovat proto, bys ji rekla, ze nemela otehotnet? 😀

ai30
8. pro 2023

@merope Ano, protoze 'tihu' tehotenstvi ci potratu nese zena, zena ma tedy pravo rozhodnout se, jestli dite donosi, nebo ne. Chapi maji tu vyhodu, ze jediny nasledek, ktery pro ne sex ma, ze v nejhorsim pripade budou 'muset' platit alimenty.

cherie24
8. pro 2023

@ai30 ne, ale zkrátka věta - byla to výjimečná situace, situace už se to nebude opakovat, řekla jsem si - opravdu nekoresponduje s tím, že pak spala se svým bývalým s kondomem, který má při SPRÁVNÉM použití účinnost 98%, když se k tomu ještě přičtou i chyby uživatelů, tak je účinnost až pouhých 82%. Tzn, že i při bezchybném použití končí 2 ze 100 sexů těhotenstvím. Takže nic moc ochrana, když vím, že další dítě je pro mě nežádoucí. 🙂

odula
8. pro 2023

@vysopro hele ale vis co - je to taky jeho dítě, ze jo. Jo jasně, ty budeš těhotná a rodit. Ale to dítě NENÍ tvoje tělo ( ma jinou genetickou informaci) je to i dítě tvyho partnera. Takže on ma co do toho mluvit taktéž . Na dítě jsou dva a dva by měli rozhodnout. Zrovna tak není v pořádku kdyz žena otehotni a partner ji nuti ( donutí) jít na potrat. Souhlasím s @merope - co takhle se domluvit s rodinou přítele, jak si predstavuji péči o dítě. Včetně matersky atp.

ai30
8. pro 2023

@odula Je to ale jeji telo, ktere nese nasledky tehotenstvi, proto se ona muze rozhodnout, jestli to podstoupi, nebo ne. Nadavani do vrahu opravdu neni cesta, jak donutit nekoho k donoseni ditete. Plus teda do toho tak nevidim, nejsem si jista, jestli se to da pravne nejak osetrit, ale zajimalo by me, jakou by ona mela zaruku, ze predstavu peci o dite jeho rodina dodrzi.

odula
8. pro 2023

@ai30 ja jsem nekde někomu nadavala do vrahů? Co? Jop, je to její tělo, co nese následky těhotenství. To se dá ale osetrit i jinak , kdyz uz budem chtit bejt hodně drsný. Třeba náhradou uslyho zisku. Ja nevím. Každopádně mi to prijde hrozně nefer vůči tomu chlapovi - kdyz to dite chce a i kdyby se postavil na hlavu tak nemůže, protože "žena ma právo SAMA rozhodnout". ja si myslím, ze pokud to dite vzeslo z normálního partnerskyho kontaktu , tak SAMA by o tom rozhodovat neměla. Protoze to dite je její stejne jako jejího partnera. A ona dobře věděla, že otěhotnět může. To, ze těhotenství je ryze ženskou záležitosti a odehrává se v jejím těle , by se nemělo stát nástrojem moci. To je celej muj point.

odula
8. pro 2023

@ai30 možná by to šlo nějak právně. Nějakou smlouvu, ze ona se vzdává rodicovskych prav hned po porodu prostě. Jako kdyz dite dáváš k přímý adopci.

vysopro
autor
8. pro 2023

@ai30 dík! Taky to tak vidím, rozhoduje žena.

levandule_k
8. pro 2023

To chování rodičů milence a milence je hnusné. No lidi občas hnusní jsou s tím člověk nic nenadělá. Většinou, když na mě někdo tlačí, stavím se na zadní a udělám si to po svém. Tedy normálně by mě to utvrdilo jít na potrat. Ale dneska tady téhle diskuzi by za mě stálo za to prozkoumat, proč on je ex, proč to tenkrát neklapalo, proč jste se rozešli a hlavně proč jsi se k němu znovu vrátila. V jiné diskuzi, co tady byla nedávno bych volila potrat. U tebe nevím, i přes turbulentní život nevím, jestli je potrat správné rozhodnutí a spíš mi přijde, že ne, i když být matka samoživitelka s 2-3 dětmi je hodně náročné.

Kondom je za mě velmi dobrá ochrana, to si vyčítat nemusíš, prostě se stalo a někdy to tak má být. Někdy nám život chystá těžké zkoušky.

evcus
8. pro 2023

@merope “proč jsi s nim proboha spala a ještě opakovaně?” - to jako vážně má někdo takový názor, že lidi spolu spěj jen proto, že chtěj plodit děti?? To snad ne 🙈