Screeningy v těhotenství. Šly jste na všechny tři?

7. kvě 2024

Zakládám diskusi o screeninzích v těhotenství. Šly jste na všechny 3 nebo třeba jen na 1 z nich?
Osobně jsem třeba měla velké pochybnosti o prvotrimestrálním screeningu. Sestra mi totiž řekla, že kdyby nevyšel dobře, pošlou mě na další vyšetření a případně navrhnou umělé přerušení těhotenství. V ten moment se mi udělalo zle, protože jsem prostě nebyla schopná nad umělým přerušením přemýšlet. Na screening jsem nešla.
Ale třeba screening v 2. trimestru mi asi dával větší smysl - prý se dají některé vady zjištěné na tomto screeningu operovat i v těhotenství. Nebo maminky s nemocným miminkem rodí na specializovaném pracovišti, když se vada např. srdíčka na tomto screeningu zjistí.
Jaké máte zkušenosti a názory na screeningy v těhotenství?

themuffin
7. kvě 2024

Byla jsem na 1. a 2. v Pronatalu v Brně. Za oba jsem platila 1500 Kč. O třetím nikdo nic neříkal.

ileni
7. kvě 2024

Každý screening je zaměřen na něco jiného. U 1. Zkoumají chromozomální vady, tam to bohužel může dopadnout i tak,že se zjistí tak vážně postižený, že dítě nemusí porod přežít, při pozitivní výsledků se do vyšetřuje, ale rozhodně nikdo nenutí k ukončení tehotenstvi. U 2. Se kontrolují orgány, i tady se mohou odhalit vady neslučitelné že životem. Za mě jsou důležité. Ale je to dobrovolné vyšetření, takže záleží na každém, jak se rozhodne a zda popřípadě ustojí péči o nemocné dítě.

rosalindamelinda
7. kvě 2024

Ahojky, můj názor na screeningy je určitě kladný, jsou to důležitá a prospěšná vyšetření. Nechápu, proč na screening nejít, jen kvůli tomu, že se bojíš... jde přece o to dítě, každá matka by chtěla vědět, že je dítě v pořádku. Je důležité chodit na vyšetření, která lékaři doporučí, já jsem byla snad na všech 3. Pokud by vyšly špatné výsledky, tak jako tak můžeš potrat přece odmítnout, ale pak si musíš být vědoma toho, že se budeš muset postarat třeba o postižené dítě. To už ale všechno záleží jen a jen na tobě.

reeeza
7. kvě 2024

Tak hlavně ti na screeningu můžou objevit např zamlklé těhotenství ( jako mě). Pokud nedojde k potratu, tak můžeš dostat i sepsi...
A samozřejmě i další vývojové vady. Potrat může být i správným řešením: nenarodí se dítě, které pak bude třeba trpět nesnesitelnými bolestmi či jakkoliv jinak. Je to brutální a nikdy v životě bych nechtěla dělat toto rozhodnutí, ale je třeba tomu čelit. To je prostě život a i takové věci se stávají.

Jak teď víš že je vše v pořádku, když jsi na screening nešla????
Já osobně tě nechápu 🤷‍♀️
Takhle se naopak může něco zanedbat🤦‍♀️

kakba
7. kvě 2024

Ja byla na obou a sla bych urcite zase a nad tim ani nepremyslela. Jak jinak zjistit, ze je neco spatne. Ano, 100% to nikdy neni, ale kdyz by se zjistilo, ze plod ma vady, okamzite jdu na dalsi testy a eventuelne na preruseni. Nejsem slunickar a mit doma postizeny dite bych mit nemohla.

alianan
7. kvě 2024

ALe na tom prvním screeningu je závislý druhý, ne?
Dle toho jak vyjde první se řeší, jestli přidat vyšetření v druhém.

Já bych si nedovolila na některý screening nejít, určitě ti neznamená, že bych automaticky volila potrat, ale chtěla bych dát dítěti ten nejlepší start a to znamená nejdříve "vadu" zachytit.

strom14
7. kvě 2024

Ja na vsech trech a sla bych znovu. Nevidim duvod nejit.

martina0888
7. kvě 2024

To je logika, nejít na screening, aby se na něco nepřišlo! 🙄 U mě se přišlo na Edwardsův syndrom. Jsem za 1. screening ráda, protože si nedokážu představit, že řeším že je dítě postižené až ve 20. týdnu a co dál? Nemohla bych se postarat o nemocné dítě a nemohla bych to tomu dítěti udělat, přivést ho na svět-těžce postižené. 😪

alianan
7. kvě 2024

@martina0888 Taky nějak nechápu, jít na potrat ve dvanáctém nebo ve dvacátém týdnu je sakra rozdíl.

autor
7. kvě 2024

@alianan Já bych na potrat prostě nešla ani ve 20. týdnu. Mám to asi nějak jinak než většina. Zajímají mě vady, které se dají operovat a léčit.

andelka
7. kvě 2024

Byla jsem u všech na obou vyšetřeních. Plus ještě echo srdíčka kolem 23 tt. Jediné co nevedu jsou 3D utz.

strom14
7. kvě 2024

Ale na potrat te nikdo nebude nutit jit, i kdyby dite melo nejakou vadu.
Jde o to vse zachytit vcas, aby pripadne neslo o tvuj zivot.
A ne, nemas to jinak nez vetsina. Ja bych treba na potrat taky nesla, pokud by to nutne nebylo.

alianan
7. kvě 2024

No dobře, ale nikdo tě k potratu nutit nebude, ale je lepší vědět dopředu, aby ses mohla připravit ty, rodina a i zdravotníci.

reeeza
7. kvě 2024

Nechceš se co nejdřív objednat na screening? Chápu že máš strach, ale v tomhle případě prostě musíme být my ženské statečné ❤️

ileni
7. kvě 2024

Asi jsi to úplně nepochopila....navíc na 1. S. Zjišťuji i rizika napr. preeklamsie a to pak je potřeba matce nasadit hned léčbu, ne až se to projeví...

hennrietta
7. kvě 2024

Byla jsem na prvním i druhém. V tomto těhotenství to mám v plánu stejně.
Postižené dítě bych nechtěla. Mám zkušenost z rodiny.

mia_von_prag
7. kvě 2024

Kdysi nebyly screeningy a u porodu to bylo překvapení jak pohlaví, tak zdravotní stav. A někdy se radostní událost z narození změnila na šok a zklamání.

Na potrat tě nikdo nutit nemůže, ale když víš, že je problém, můžeš se na to připravit. Například srdeční vady nebo rozštepy se tak můžou operovat po narození.

Podle mě je dobré si to v hlavě přemyslet dopředu. Chci nebo nechci vědět, jestli je plod zdravý? Jak se zachovám, když se odhalí vada? Pokud je problém, chci ho vědět teď, nebo u porodu?

Jedna známa věřící na screeningy nešla, protože potrat vyloučila. Další známá věřící na screeningu byla a a zjistilo se, že plod nemá důležitý organ, nepřežije porod. Na potrat nešla, nechala to na přírodu. Porodila mrtvý plod kolem 30 tt. Bylo to těžké vyrovnat se situací, ale byla připravená, nekupovala výbavu, neplánovala co po porodu.

malytlustyhroch
7. kvě 2024

Uvazovala jsem stejne. Na to "dovysetreni" (plodovka/klky/prenascan) bych stejne nesla, tak jsem si rikala proc plytvat prostredkama zdravotniho pojisteni. Na ZT by pripadne mel prijit gynekolog i pri normalni kontrole. Preeklampsii a rustovou restrikci by v mem pripade pry stejne nenabirali, rikal muj gynekolog, protoze nejak nejsem rizikova, i kdyz jsem o to stala. Dalsi prinosy nikdo nezminil. Jako ne ze bych si kdovijak fandila, jak zvladnu byt matkou postizenyho ditete, ale nepripadam si povolana o tom rozhodovat.

Takze na prvnim jsem nebyla, na druhem ano, na tretim taky (ten se priplaci). Priste bych sla na vsechny, protoze sestricky v porodnici z toho byly hrozne zmateny, vsechny chtely termin porodu podle 1. screeningu. A pak se taky ukazalo, ze za velmi specifickych okolnosti (nestandardni velikost mimina na jednu nebo druhou stranu) se hodi znat pohlavi - to na zadne bezne kontrole nebylo dobre videt. Ale vlastne nevim, jestli na 1. screeningu uz videt je...

Kazdopadne jestli nemas potize s nizkym tlakem, tak bych takovehle diskuse odlozila az po tehotenstvi 😆

autor
7. kvě 2024

@malytlustyhroch No aspoň nejsem sama exot 😀 Měla jsem ty papíry ke screeningu v 1. trimestru před sebou a vlastně jediné, co mě tak trochu zajímalo, bylo to riziko preeklampsie. Ale taky nejsem riziková. Pohlaví už víme, šlo to dobře vidět i na normální prohlídce. Měla jsem prostě pocit, že stejně s Downem ani jiným syndromem nic neudělám, kdyby tam byl.

1pomnenka
7. kvě 2024

Zajímají tě vady, které se dají operovat či léčit, ale já neznám nikoho, komu by dítě operovali ještě v těhotenství, pár dětí, které byly operované hned po narození ( srdeční vada a rozštěp ) a dost maminek, které musely na přerušení, protože by vady miminka nebyly slučitelné se životem. Když mě lékař pošle na vyšetření, jdu a vůbec neuvažuji, že je to zbytečné.

autor
7. kvě 2024

@1pomnenka Screeningy v těhotenství jsou dobrovolné. Lékař mě nikam neposlal. Jen se zeptal, jestli mám zájem.

1pomnenka
7. kvě 2024

Všechno je dobrovolné, když se někdo rozhodne rodit doma, tak ho do porodnice nikdo nedostane. 😉

chlapecektehu
7. kvě 2024

Já jsem byla na všech třech screeningách a teď u druhého to udělám stejně. U prvního se vylučovali ty vady u druhého bylo hlavním cílem zjistit jestli se mi nezkracuje děložní hrdlo a u třetího mi zase kontrolovali průtoky pupečníkem. Tak že za mě to není zbytečné

reeeza
7. kvě 2024

Tak vy už jste evidentně rozhodnutá. Tak ať vám to dopadne dobře.

martina0888
7. kvě 2024

Nechápu smysl této diskuze. Mám pocit že zakladatelka chce slyšet, jak udělala dobře, že na 1. screening nešla, že by to stejně bylo zbytečný - na potrat by nešla a když se objeví vada, půjde operovat a léčit 🙄🤦🏻‍♀️

reeeza
7. kvě 2024

@martina0888 já to taky nechápu. Copak cystická fibróza jde léčit( to je pouze příklad)??? Je toho tolik, s čím když se človíček narodí, tak trpí jak zvíře...nechápu, sorry.

zekrt
7. kvě 2024

Byla jsem na všech třech, ale hrozně mě to nervovalo/obtěžovalo, u obou dětí mi po prvním screeningu doporučovali další vyšetření a na ta jsem nešla. Říkala jsem si, jak to naše mamky měly jednoduché, že je furt nikam nehonili jak nás. Takže ti rozumím.

lencaa11
7. kvě 2024

Šla jsem u všech 3 děti na všechny

aktakd
7. kvě 2024

Uvažovala jsem u všech těhotenství jako autorka a konzultovala se svou dr. a výsledek byl takový, že u prvního screeningu jsem absolvovala pouze utz a krev odmítla. Věděli jsme, že i postižené dítě si necháme. Bylo to ok a nikdo s tím neměl problém. U jednoho těhotenství vyšel utz mimo tabulky a tak jsme šli na specializovanější pracoviště na podrobnější utz. Na další dva screeningy jsem šla normálně.
U toho prvního jde stejně o to, zda si dítě nechat nebo ne a u těch dalších už jde o něco jiného.

gruyerre
7. kvě 2024

Byla jsem na všech třech, šla jsem ráda. Potřebovala jsem vědět, na čem jsem, byla jsem nesmírně ráda, že všechno vypadá dobře a že jsem miminko na ultrazvuku viděla. Pokud by něco vyšlo špatně, podstoupila bych další testy a v případě těžkého postižení bych na potrat šla. Pokud ty se ale k tomu stavíš tak, že bys nešla na přerušení ani například při vadě plodu neslučutelné se životem, pak ten první screening by asi fakt pro tebe takový smysl neměl.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru