Černý kašel u puberťaka. Kdo zažil?

calvac
7. kvě 2024

Syn 13 let má černý kašel. V prvním týdnu lehce pokaslaval, druhý týden byl kašel mnohem horší. Ve druhém týdnu mu byl zjištěn černý kašel. Teď jede třetí týden, ATB bere dva dny a kašel se zhoršuje a je více záchvatovity. Mělo od někoho takto staré dítě černý kašel? Jak to probíhalo?

mievsa
8. kvě 2024

@calvac Syn 17 ho prodělal v březnu. První týden měl suchý kašel na který mu zabral Tussin a Codein, ale druhý týden najednou zhoršení a zjištěn černý kašel, dostal Klacid. Měl hrozné záchvaty až do zvracení a hlavně večer a v noci. Je navíc astmatik takže kolikrát jsem fakt měla strach když ho záchvat chytl🙈 Kašle ještě dnes, tak dva záchvaty denně má. Držím palce ať je syn brzy fit.

neomenia
8. kvě 2024

Zdravím, v ordinaci jsme měli minimálně 20 teenagerů s černým kašlem tento rok. Typicky nejdřív trochu, pak zhoršení, záchvaty. Antibiotika zabírají pomalu. Kašel po zaleceni může trvat klidně další měsíc nebo dva 🤷🤷🤷

calvac
autor
8. kvě 2024

@mievsa díky. Můj syn je také astmatik. Mám teda taky strach, co bude, jaký to bude mít vývoj.

calvac
autor
8. kvě 2024

@neomenia děkuji. Prosím, ty jsi lékařka?

calvac
autor
8. kvě 2024

@neomenia jak dlouho při braní ATB bude syn infekční?

neomenia
8. kvě 2024

@calvac minimálně týden ano

calvac
autor
8. kvě 2024

@neomenia tak dlouho? To je síla. Co za léky mu můžu dát? Minulý týden dobral Codein. Bral ho týden.

zzuzinda
9. kvě 2024

Adam, 15 měl taky černý kašel. A jak píší holky výše. Kašlal, pak to přešlo a během pár dnů zase kašel, ne ten typický "černokašlový", ale jiný. Šli jsme k doktorce, udělala výtěr a co myslíte? Měl ho tam. Dostal Klacid a dýchátko. To používal ještě celkem dlouho. Při větší námaze se rozkašlal.

calvac
autor
9. kvě 2024

@zzuzinda děkuji. A jaké dychatko? A pomáhalo?

zzuzinda
9. kvě 2024

@calvac Flixotide - a jo, pomáhalo mu. Ještě nedávno ho nosil u sebe a když měl pocit, že se nemůže dodýchnout, tak si ho aplikoval a ulevilo se mu. Teď už je naštěstí bez něj.

calvac
autor
9. kvě 2024

@zzuzinda jo, ten znám. Syn je astmatik. Teď na černý kašel bere Klacid, bere ho čtvrtý den a úleva žádná. Spíše se kašel zhoršuje.

amazienka
9. kvě 2024

@calvac Protože už je na atb pozdě, ty mají největší smysl první týden, kdy nikoho ještě nenapadne, že je to Čk. Teď už jen zkracujete infekčnost.

sookie
9. kvě 2024

@calvac Máme to cca měsíc za sebou. Dcera, skoro 13 let, 2 týdny pokaslavala, že to má prý ze školy, že kašle celá třída. A pak se mi najednou uprostřed noci začala dusit. Hned druhý den jsme šli k doktorce, vzhledem k tomu, že dcera byla necelý 2 roky zpět na ČK preockovana, si myslela, že to bude astma. Dostala nějaký léky pro astmatiky, dychatko a že uvidíme. Každou noc další záchvaty dušení, nezlepsovalo se to. Takže znovu k doktorce, dělala ji vyter a přitom ji ten zachvat chytl, to už ji doktorka hned psala Atb, že to bude CK. Samozřejmě se ve vzorku potvrdil. Atb naštěstí zabraly už za 2 dny a pak už byla ok. Nikdo jiný jsme to doma nechytl..

calvac
autor
9. kvě 2024

@sookie No, já právě čekám s hrůzou, kdo to doma chytí. Jinak u syna ATB zatím stále nezabírají. Navíc k tomu má ode dneška teplotu nad 38 a zelenou rýmu. Kašel je strašně urputný.

ada22
10. kvě 2024

Asi bych znovu šla k dr. Případně jestli má volno jak jsou nyní svátky, tak záskok nebo pohotovost. Jinak jsem taky slyšela, že když se antibiotika na ČK nasadí pozdě, tak již nemají efekt a jde spíš o to aby dotyčný nebyl infekční. Držím palce.