Můžu čerpat řádnou dovolenou během rodičovské?

mmaajjaa
25. pro 2015

Hezký večer všem. Chtěla jsem se zeptat, jestli někdo nevíte, zda můžu čerpat řádnou dovolenou během trvání rodičovské dovolené. Vím, že se čerpá dovolená mezi mateřskou a rodičovskou, a nebo po skončení rodičovské (pak se ale krátí). Ale lze zažádat i během rodičovské?? Díky za odpovědi.

j.a.n.i
25. pro 2015

@mmaajjaa Ne, nelze, celkem logicky nejde zároveň čerpat 2 dovolené najednou, jak bys to chtěla technicky zvládnout?

lichtakova
25. pro 2015

Ja jsem mela skoro 4 tydny dovolene; nejdriv jsem byla na nemocenske,cca od 6,5 mesice,pak nastoupila materskou,po skonceni materske jsem zazadala o rodic.prispevek+jsem cerpala dovolenou.

lucinka58
25. pro 2015

Já jsem to teďka dělala. Z mateřské jsem nastoupila na rodičovskou dovolenou a v práci jsem zažádala ve stejném termínu o čerpání zbylé dovolené. Rodičovský příspěvek můžeš pobírat souběžně s dovolenou 🙂

xpila
25. pro 2015

@lucinka58 Ano, rodičovský příspěvek společně s řádnou dovolenou pobírat můžeš, ale nemůžeš být na rodičovské dovolené a zároveň čerpat řádnou dovolenou. Takže jsi to tak nedělala, protože to prostě ani nejde.

kami1984
25. pro 2015

@xpila Já z mateřské přešla na rodičovskou a zároveň jsem čerpala dovolenou, jeden měsíc tuším 10dnů a druhý 9dnů, tedy v jeden měsíc jsem měla dovolenou zaplacenou i rodičák? a bylo to tak v roce 2011-12 a 2015, tak nevím, jak to tedy bylo

xpila
25. pro 2015

@kami1984 Vždyť to píšu - můžeš mít dovolenou a rodičák, ale ne zároveň s dovolenou i rodičovskou dovolenou. Ta je až po vyčerpání řádné dovolené. Nejde prostě mít dvě volna zároveň.

kami1984
25. pro 2015

@xpila já právě nastupovala, plácnu 12.3. na rodičáka a zároveň tím dnem se mi začala počítat i dovolená. Promiň, jsem asi dneska natvrdlá:(

xpila
25. pro 2015

@kami1984 Pokud to dovolenou máš na mysli řádnou dovolenou (prostě klasickou dovolenou), tak ano 😉 Ale na rodičovskou dovolenou jsi nastupovala až po vyčerpání řádné dovolené.

obyvatelka
25. pro 2015

Holky, a nevíte, jestli bych měla nárok na dovolenou, když bych hned na začátku ledna příštího roku nastoupila na nemocenskou kvůli rizikovému těhotenství? a pak si čerpala tu dovolenou? naše adminka z účetního tvrdí, že to takhle nejde, jelikož nemám odpracovaný určitý počet dnů v tom roce. Tak jsem uvažovala i nad variantou, že si nejdřív vezmu dovolenou a pak z ní přejdu na nemocenskou, abych o ty peníze z dovči nepřišla 🙂

xpila
26. pro 2015

@obyvatelka Aby ti vznikl nárok na dovolenou, musíš si ji "odpracovat". Takže pokud budeš hned od ledna na neschopence, tak ti za ni žádná nevzniká. Stejně tak kdyby sis ji chtěla vybrat hned v lednu - jednak ti ještě nevznikla, jednak čerpání dovolené určuje zaměstnavatel, takže předpokládám, že by ti ji ani nedal. Dovolená se zpravidla čerpá mezi MD a RD - MD se totiž považuje za výkon práce, tudíž za ní vzniká dovolená.

madre1
26. pro 2015

Letos jsem chodila do práce 5.-26.1.,27.1.-4.2. jsem byla na ošetřovačce s dítětem,6.2.-21.8. na neschopence a od 22.8. jsem na mateřské.Budu mít nárok na nějaký ten den dovolené?
@xpila děkuji za odpověď 🙂

xpila
26. pro 2015

@madre1 Nárok na dovolenou mít budeš (mateřská se považuje za výkon práce), ale bude se ti krátit kvůli PN. Za prvých 100 zameškaných pracovních dnů se krátí dovolená o jednu dvanáctinu a za každých dalších 21 zameškaných pracovních dnů rovněž o jednu dvanáctinu.

mmaajjaa
autor
26. pro 2015

@xpila Jsem totálně zmatená. 1.9.2014 jsem nastoupila na mateřskou dovolenou v délce trvání 37 týdnů (narodily se mi dvojčata). Dle zaměstnavatele mám nárok na 2x25 dní dovolené. Mzdová účetní mi řekla (konzultovala to s daňovým poradcem), že pokud bych o dovolenou zažádala mezi rodičovskou a meteřskou, tak by manžel neměl národ na slevu na manželku za tento rok 2015 (počítá se tam proplacená dovolená + PPM), ale když si ji vyberu na začátku příštího roku, tak není problém, proplatí mi dovolenou a provedou roční zúčtování za 2016. Dohodly jsme se, že se na začátku ledna 2016 ozvu, ale mzdová účetní dala výpověď a je jinde a nová účetní trvá na tom, že si ji můžu vybrat, až po skončení mateřské dovolené, ale pokrátí mi jí. Kdo měl tedy pravdu??

j.a.n.i
26. pro 2015

@mmaajjaa No, svým způsobem obě... protože abys ji mohla čerpat na začátku roku 2016, tak bys ukončila rodičovskou dovolenou, nastoupila jako do práce, vyčerpala tu dovolenou a zas požádala znovu o RD. Ale k předčasnému návratu z RD potřebuješ souhlas zaměstnavatele, takže pokud on řekne, že ne ,tak máš smolíka.

mmaajjaa
autor
27. pro 2015

@j.a.n.i Díky, takže teoreticky by to šlo, pokud by zaměstnavtel souhlasil. Potom bych to musela oznamovat i na Úřadu práce, který mi vyplácí rodičovský příspěvek?

j.a.n.i
27. pro 2015

@mmaajjaa Jo, teoreticky by to šlo, ale tedy to krácení dovolené bude stejný, ať to vyčerpáš na začátku roku 2016 nebo po RD. A na UP bys to oznamovat nemusela, ty to nezajímá.

mmaajjaa
autor
27. pro 2015

@j.a.n.i Děkuji moc, takže je to na dobré vůli zaměstnavatele. Uvidíme, co mi na to řekne můj šéf, vůbec se mi tam nechce, ale určitě to zkusím. Ještě jednou moc díky za ochotu.