Mateřská přes manžela. Lze ji čerpat?

ivetkakr
6. led 2020

Ahoj holka,momentálně jsem na rodičovské,ale těhotná,jenže mi skončila smlouva v práci a chci se zeptat jestli je možná čerpat mateřskou přes manzela? Do ochranné lhůty už spadat nebudu.. nebo je nějaký fígl jak o mateřskou nepříjit?

kamcatko22
6. led 2020

@ivetkakr určitě to jde, taky teď řeším ptala jsem se na úřadu práce oni ti vše řeknou. Akorát je problém ,ze manzel nesmí být pak v práci na hpp ale na DPP nebo dpc ,aby to slo a ty pod psala nejake prohlaseni ze se budes starat ty a budes s detmi doma. Jde to takhle ošidit ,ale je lepší se optat na úřadě oni ti daji veškeré dokumenty a reknou ti vic. ☺️

leniczka23
6. led 2020

Jde to ale z 80% s tim nesouhlasi zamestnavatel, protoze by musel dat manzelovi jinou smlouvu.

ivetkakr
autor
6. led 2020

@kamcatko22 a nevim jak je to prosím s daném? Muže si na DPC odepisovat hypotéku,dítě a mě? Mě už asi ne,když nebudu na mateřské,ne?

rosetatto
6. led 2020

Neuvěřitelné..aneb jak obejít všechno jde

ivetkakr
autor
6. led 2020

@rosetatto co konkrétně je neuvěřitelně?

dandaa
6. led 2020

Ano kde jde to, ale na tu mateřskou jde fakt chlap a až po pěti nebo šesti týdnech po porodu. Ty bys v ti dobu měla být buď na úřadu práce nebo pracovat. Muž může taky pracovat, ale na jinou smlouvu než na tu, kterou má mateřskou. Můj chlap půjde na mateřskou, ale práci bude dělat na druhou smlouvu. Já mám živnost takže nic řešit nebudu.

lida9
6. led 2020

na prvni dite si vybiral manzel materskou, zacal 6 tydnu po porodu, u stejneho zamestnavatele by musel vykonavat jinou cinnost na jinou smlouvu, nebo u jineho zamestnavatele klidne stejnou cinnost... uz si to moc nepamatuji, ale slevy na dane ten rok uplatnoval, predpokladam ze asi nejak ponizene...

rosetatto
6. led 2020

@ivetkakr jak někdo neustále má potřebu obcházet systém a chtít něco na co nemá nárok 😉 pak se nemůžeme divit, že nároky na všechno jsou pořád těžko dosažitelnější.

ivetkakr
autor
6. led 2020

@rosetatto systém je jasné daný,když to jde tak to není žádné obcházení.

rosetatto
7. led 2020

@ivetkakr ano, je to pro otce, kteří zůstanou s dítětem sami nebo se opravdu rozhodnou být s nim doma, když manželka chodi do práce. Neznamená to brát manželovo peníze a on mezitím normálně chodí do práce. Smutné, pokud to nekomu přijde normální.